Loading…
Tilbage

ODIS: Kalenderdata bør offentliggøres i iCalendar-format


16-11-2009 00:05:56

Med alle ordentlige kalenderprogrammer (Google Calendar, Outlook, Apple ICal, m.fl.) kan man i dag abonnere på eksterne datakilder. Det kan være loppemarkeder i ens lokalområde, sportsbegivenheder, kulturelle arrangementer, TV-programoversigter, lister med afbudsrejser, høringer/afstemninger om et bestemt emne i folketinget etc. Dermed kan man vise de begivenheder, man interesserer sig for, i sammenhæng med aftalerne i ens egen kalender. Førnævnte kalenderprogrammer er i sagens natur velegnede til at vise denne type data og giver mulighed for at overskue store datamængder.

Desværre er man jo begrænset af, at disse data skal være til rådighed i et format, der kan læses af et kalenderprogram, og her er det som bekendt ikke nok, at der fx står en liste med arrangementer på en hjemmeside (med mindre microformatet hCalendar er benyttet, hvilket det desværre sjældent er). Hvis man prøver at søge efter "kalender" og "arrangementer" i listen over datakilder her på siden, finder man sølle to links:

1) "Kalender med kunstbegivenheder", en HTML-tabel med omtale af 135 arrangementer, hvoraf langt de fleste for længst er løbet af stabelen.
2) "Kulturkalender" fra Slots- og Ejendomsstyrelsen (også HTML-format) med denne beskrivelse: "Kalender over aktuelle og fremtidige arrangementer på slotte, haver og kulturhistoriske anlæg, som SES har ansvar for." Ironisk nok er linket dødt, og et stykke hurtigt detektivarbejde med Googles cache efterlader et indtryk af, at kulturkalenderen i al ubemærkethed er blevet aflivet ifm. et redesign af Slots- og Ejendomsstyrelsens hjemmeside.

Med andre ord er kalenderdata voldsomt underrepræsenteret i listen, og det er jo unægteligt ærgerligt, ikke mindst i forhold til, hvor mange offentlige arrangementer (o.m.a.) der er.

I første omgang tænker jeg ikke i baner af et enkeltstående, forkromet projekt. Mit projektforslag er blot at få relevante offentlige data gjort tilgængelige i iCalendar-format – mere er der ikke i det. Jeg er overbevist om, at de kreative mashups nok skal dukke op, så snart dette er sket.

Her er et eksempel til underbyggelse af denne teori:

Som jazzentusiast blev jeg voldsomt skuffet, da hjemmesiden for årets udgave af Copenhagen Jazz Festival gik i luften. Sidens primære formål er at skabe overblik over festivalens godt 1000 koncerter, men pga. en række uheldige designvalg var det helt umuligt at finde rundt. Midt i al elendigheden var der dog et lyspunkt: For hver koncert var der et link til at hente oplysningerne i iCalendar-format. I praksis kunne det ikke bruges til ret meget: Dels var der fejl i iCalendar-filerne, dels var det bøvlet at ligge og eksportere oplysningerne en koncert ad gangen for at få alle potentielt interessante data over i sin egen kalender.

Til gengæld gav det mig idéen til at skrive et lille program, der kunne crawle festivalens hjemmeside, parse alle oplysninger om koncerter og spillesteder ud af HTML'en og til sidst lave én stor iCalendar-fil med hele koncertprogrammet. Jeg brugte en eftermiddag på projektet og stod så med en fil på ca. 1 MB, som jeg importerede i kalenderprogrammet på min mobiltelefon. Nu var jeg festivalklar. Da andre også havde klaget over festivalens hjemmeside, lagde jeg filen online og skrev et indlæg på Jazzfestivalens debatforum med et link.

Derudover brugte jeg Google Embedded Calendar til at lave en alternativ online-fremvisning af min iCalendar-fil til de jazzfolk, der ikke lige havde fået sat sig ind i de der nymodens kalenderprogrammer. Her dukkede der en ekstra bonus op: For hver koncert linkede Google Calendar automatisk til visning på et kort (vha. Google Maps), fordi jeg havde sat spillestedernes adresser korrekt ind som LOCATION i iCalendar-filen.

Jeg fik overvældende positiv respons på mit projekt, og det fremgik af mine logs, at rigtigt mange abonnerede på min iCalendar-fil, og at endnu flere benyttede Google Embedded Calendar-versionen. Jeg modtog også en del mails med forslag til forbedringer. Én forslog en dynamisk liste over alle koncerter, der starter inden for de næste par timer, en anden at lave KML-filer ud af programmet, så man kan se ALLE koncerterne for en given dag på et kort. Jeg tænkte, at disse to features i kombination havde potentialet til at give et fantastisk overblik – altså en "vis kort med alle koncerter, der starter inden for de næste to timer"-funktion. Jeg fik lagt alle koncerter og spillesteder ind i en database, slog koordinaterne for alle spillestederne op med Google Maps API, og lavede en side med en formular, hvor man kunne skræddersy sin dynamiske jazzkalender (iCalendar) eller tilsvarende kortvisning (KML). Kortvisningen var beregnet til Google Maps og Google Earth, men virkede også fint med kort/gps-applikationen på min mobiltelefon.

Nu er festivalen jo desværre for længst slut, men bare for demonstrationens skyld er her et link, der viser et kort med alle koncerterne d. 10/7 '09.

Beskrivelsen af festivalkalenderen og værktøjet til at skræddersy en kalender ligger også stadigvæk online: http://gofish.dk/cjf/2009/

Der gik ikke lang tid, før en fyr lavede et mashup, der brugte min iCalendar-fil og data fra last.fm til at foreslå koncerter på jazzfestivalen ud fra indtastede eksempler på musik, man kan lide: http://classy.dk/jazz/

Jeg blev enormt glad over, at andre byggede videre på mit arbejde, og det begyndte så småt at give mening for mig, hvad alt det med "the semantic web" handler om. Budskabet er klart nok: Hvis man stiller de rå data til rådighed i passende formater, er der alle chancer for, at målgruppen kan få det fulde udbytte af dem og benytte dem i nye sammenhænge. (Preaching to the choir here, I guess...)

For at gøre mit projekt en smule mere konkret, kan vi godt føje til formålsparagraffen, at jeg gerne vil lave et iCalendar- og KML-feed med alle kulturelle arrangementer, som det offentlige er arrangør af. Aftagerne af disse data kunne være sites som mitkbh.dk og aok.dk, som uden det store besvær kunne udvide deres eksisterende kortvisninger og mashups.

Med lidt rationel ønsketænkning kunne man drømme om, at kultunaut.dk gik ind i projektet med deres kæmpe database over kulturelle arrangementer og arrangører. I forbindelse med jazzfestivalkalenderen har jeg allerede skrevet en stor del af den kode, der skulle til, og den stiller jeg hellere end gerne til rådighed. Desværre har kultunaut.dk jo et klart motiv til ikke at dele ud af disse data pga. de bannerreklameindtægter, deres egen side genererer – men man har jo lov at håbe!

Håber på en positiv modtagelse af mit forslag!

Mange hilsner,
Andreas Lind Petersen
andreaslindpetersen snabel-a gmail dot com
http://gofish.dk/

Profilbillede

Panik før lukketid

Andreas Lind Petersen

Hov, jeg havde ikke gennemskuet, at jeg skulle klikke "Publicér", og ikke bare "Publicér til gruppe". Nu hvor jeg efterfølgende (efter midnat) har fået publiceret mit forslag rigtigt, er der kommet til at stå d. 16/11 på det. Jeg håber ikke, at det er diskvalifikationsgrund, for i første omgang nåede jeg det altså inden midnat! :)

--Andreas

Tsk tsk! 

Kære Andreas

Nu er det så heldigt, at vi (med nogen møje) kan finde dine forskellige publiceringer i loggen, og at vi dér kan se, at du rent faktisk publicerede din idé til gruppen inden midnat. Heldigt for dig. Din idé vil blive betragtet som indsendt rettidigt.

Og så gentager vi det lige - for dig og for alle andre, som måske bliver så grebet af idémageriet, at de glemmer instruktioner:

Læs hele materialet grundigt igennem og gør, som der står!

Når vi som offentlig myndighed skal tage imod forslag og på denne baggrund uddele puljemidler, så er vi nødt til at følge nogle meget præcise retningslinjer. Det betyder, at I bliver nødt til at være meget omhyggelige med formalia.

Altid huske, ALDRIG glemme!

/Cathrine