Loading…
Tilbage

Google Public Data - eksempel på tredje parts forædling/formidling af offentlige datasæt


29-04-2009 13:29:18

Google Blog'en nævner i dag, at Google har planer om at gå mere systematisk til værks i indsamlingen og formidlingen af offentlige datasæt. Blogindlægget bruger et eksempel med arbejdsløsheden i et californisk amt sammenlignet med udviklingen på nationalt plan. Det nævnes dog også i blog-indlægget, at offentlige myndigheder har mulighed for at henvise til datasæt, som de har genereret med henblik på indeksering i "Google Public Data".

Link til Google Blog-indlæg

Link til indberetningsformular for Google Public Data

Profilbillede

Sv; Stephan - Offentlige data i spil

Christian Lanng

Kære Stephan


Jeg hidser mig skam sjældent op ;)


"Inden du hidser dig for meget op så husk lige at det samme system, du er en del af, også er medansvarlig for at at blotte borgeren hver gang de går online og de stærkt destruktive konsekvenser heraf."


Klap lige hesten, jeg er med på der stadig er masser af udfordringer vi skal have løst, og som en del af mine kollegaer hvis har svaret i andre tråde, så er vi egentlig meget enige, men vejen fra A til B går nogengange over C, men det er da helt ude i skoven at stille sig op og sige det har stærkt destruktive konsekvenser hver gang borgeren går online, nej det har mange positive konsekvenser, men blotter os også for risici i specifikke situationer, det er risici, som ikke kun det offentlige skal være med til at håndtere, men også alle andre der har med personhenførbare oplysninger at gøre.


Så til den del, som den her tråd egentlig handlede om:


Når det er sagt ser jeg intet problem i at Google OGSÅ har adgang til data (som er 100% ikke-personhenførbare). Google har været med til at flytte gevaldigt på nogle områder som har tvunget andre op i tempo.


Jeg mener ikke kun det handler om Google, det handler om, alle der måtte ønske at bygge løsninger eller har gode ideer, og husk der er enorme mængder data i det offentlige, som ikke er personfølsomme - det kunne være et sted, at starte, og øve os på at bygge de rigtige løsninger (som du også gerne vil have) når det kommer til privacy frameworks, opmærkning, kategorisering osv. - her tror jeg der er et stort potentiale også for danske virksomheder.


Jeg vil enormt gerne være med til, at snakke om hvordan vi kommer igang med at udnytte det her potentiale, og jeg vil i samme åndedrag også gerne snakke med dig og alle andre der har interessse om emnet for at høre hvordan vi samtidig gør det til en chance for at få bedre frameworks for privacy, anvendelse og gennemsigtighed af data.


Og til sidst vil jeg gerne understrege igen at vi først og fremmest snakker om data der ikke er personfølsomme, den debat kan jeg se du har startet andre steder.


"En viden som Google grundet statens svigt ikke bare har adgang til men nærmest monopol"


I såfald er det vist ikke et lokalt dansk svigt, men et globalt svigt, jeg synes det er langt ude at hævde, at Google ikke havde den position de har idag, hvis den danske stat havde ageret på en anden måde, løsningen havde næppe været at kaste sig ud i en konkurrence med Google...


Men jeg synes det er emner der er værd, at debattere, og som måske også kan tåle en grundigere debat så hvad siger du og andre, en åben diskussion til at snakke om hvad vi gør ifht. Gov 2.0 når det gælder den offentlige sektors rolle, som infrastrukturoperatør?


/Christian

Profilbillede

Spændende!

Christian Lanng

Det er rigtigt spændede, at nogle af de store aktører begynder, at tage fat i de offentlige data, nu skal vi så bare have dem udover rampen. (Stay tuned - der kommer nyt inden alt for længe!)


Men en væsentlig debat her, er også om vi skal overlade forædling, indexering mv. til private aktører, eller det offentlige skal vedblive med at tage et ansvar for denne del? Skal vi være være en platform for data eller en serviceprovider?


/Christian