Loading…
Tilbage

Danmark set fra luften - et crowdsourcing projekt fra Det Kongelige Bibliotek


18-03-2013 10:06:35

Det Kongelige Bibliotek fik i 2010 tildelt UMTS-penge af Kulturministeriet til digitalisering og formidling af vores fynske luftfotosamling. Luftfotosamlingen består af negativer fra bl.a. fotograf Sylvest Jensen, som i 40’erne og 50’erne overfløj det danske rige og fotograferede gårde og bebyggelser, som han derefter videresolgte til ejeren af gården. Sylvest Jensen noterede salget i en protokol og  som anden dokumentation brugte han et kort over Fyn, hvor han tegnede sine flyruter op.

Vores projekt omkring disse luftfoto havde 3 faser:

•    Digitalisering af negativer og protokoller
For Fyn alene består samlingen af 200.000 negativer. Digitaliseringen foretages inhouse på KB og forventer en afslutning i 2. Kvartal 2013

•    Berigelse med den eksisterende metadata
Med udgangspunkt i Sylvest Jensens protokoller kan vi f.eks. udlede adresser på  nogle af gårdene og ejere, som bliver indtastet og dermed knyttet til det digitaliserede negativ som metadata. Dette arbejde foretages også på det Kongelige Bibliotek.

•    Udvikling af applikation til visning og brugerinddragelse
Gennemgås nærmere i det næste.

Selve visningsdelen skulle bestå af to aspekter: nemlig fremvisning af negativet med en vilkårlig gård og et tilhørende kort over Fyn (Google Maps) så man kunne se hvor gården ligger. Og derudover fremvisning af den eksisterende metadata (ejer, adresse mv). Brugerinddragelsen fandt vi frem til skulle tage udgangspunkt i Sylvest Jensens kort over Fyn med de indtegnede flyruter: udfra kortet var vi i stand til at placere klynger af gårde i specificerede områder, men vi manglede viden om hvor hver enkelt gård i virkeligheden er/var placeret . Og det var denne udfordring vi valgte at gøre til fokuspunkt for vores brugerinddragelse. Hvis vi kunne få folk med lokalkendskab til at placere disse gårde korrekt på et kort, ville vores samling blive beriget med et ægte geo-koordinat.

Ud fra denne præmis byggede vi applikationen. Vi brugte agil udviklingsmetode og arbejdede i 3-ugers sprints. Undervejs benyttede vi os af Kort-og Billedafdelingens eksperter og kuratorer som kom med input til brugerinterface og indhold.  Før launchen fik vi via Kort- og Billedafdelingen kontakt til et par lokalarkiver på Fyn, som vi tog over og besøgte for at få deres umiddelbare indtryk og kommentarer til applikationen. Deres modtagelse var meget positiv og bekræftede os i at vi havde en chance for at gøre i hvert fald lokalarkiverne på Fyn interesserede i vores bestræbelser.

Og således opmuntrede gav vi samme lokalarkiver adgang til vores applikation et par måneder før den officielle åbning: dels for at vi kunne få testet applikationen af dygtige arkivarer og dels for at få lidt ”fyld” på vores applikation før release.
Da vi åbnede op for offentligheden (ved et officielt arrangement i Odense) d. 20. september, var responsen langt over forventning. I den første uge efter åbningen fik vi et geo-tag i minuttet! I vores vildeste fantasier havde vi ikke regnet med at så mange mennesker ville bidrage og arbejde med vores applikation. Siden har kurven lagt sig, men vi har stadigvæk i gennemsnit 300 faste besøgende, der flytter gårde for os.

I dag – 6 måneder efter åbningen – har vi fået geo-tagget 74% af de ca. 100.000 digitaliserede negativer vi indtil videre har lagt op, som det kan ses af statistikken nedenfor.

Statistik

Vores udfordring ligger nu i at holde Danmark Set Fra Luften frisk og levende, så den fortsat er interessant for brugerne. Bl.a. sørger vi for at udgive nye serier i intervaller, så der hele tiden er nyt materiale at arbejde med og vi er i gang med at lave en platform, hvor brugerne kan interagere med hinanden og herved skabe et community.

Og vi er naturligvis også interesserede i at sprede Danmark Set Fra Luften ud til hele Danmark (!), hvorfor vi er i gang med at søge forskellinge fonde til financiering af den store opgave.

For at se og prøve Danmark Set Fra Luften kan man benytte denne link:
http://www.kb.dk/danmarksetfraluften/

For yderligere informationer kan Lone Stefansen kontaktes på lons@kb.dk eller telefon 33474217.

Filer og referencer

Titel Type
billedseriestatistik.JPG application/octet-stream
Profilbillede

Spændende Lone !

Peter Rosenberg

Men så skal I vel egl. også gøre det tids-uafhængigt ift. den administrative inddeling (sogne) som nu bliver muligt med DigDAG ?
http://digdag.dk/index.php/2012-08-20-21-02-04/saadan-bruger-du-webservices 
Har prøvet at kontakte dem (mailbox@ra.sa.dk), for at høre om de har WSDL og XML filer, til brug for 'rigtige' Web Service kald.  Men afventer svaret, da den gik til RigsArkivaren istedet for Inge (vistnok).

mvh Peter