Loading…
Tilbage

Som enhver der færdes på Vesterbro jo godt ved - ugens stemme uge 47 - Søren Johannessen


22-11-2011 12:41:00

 Navn:
Søren Johannessen

Stilling:
Freelancer

Arbejdsplads:
bbox=-180,-90,180,90

Baggrund:
http://digitaliser.dk/resource/2008037

 

Der dukkede endnu et læserbrev op i Vesterbro Bladet i sommers vedr. cykelparkeringsforhold på Vesterbro. Den klassiske udmelding fra en læser

"Der er altså for lidt cykelparkeringspladser ... de er altid overfyldte stativerne ... Som  læsere af Vesterbro Bladet jo godt ved ..."

Nu er mange læserbreve fyldt med skarpe meninger uden præcis at have konkrete tal med til at underbygge læserbrevet.

Nu er der heldigvis sket en kæmpe ændring i 00'erne, her tænkes på fremkomsten af værktøjer til at indsamle og visualisere en problemstilling på onlinekort. Her tænkes på det Google Maps, Microsoft Maps, OpenStreetMap osv. begyndte ca. 2005-2006 at tilbyde, nemlig muligheden for at smide et datalag henover et kort. De såkaldte kortmashups var født og det er i mine øjne helt klart en af de store ændringer der er sket i den geografiske revolution.

Geografiprofessor Michael Goodchild kalder dette "Demokratiseringen af geografi" forstået på den måde, at du ikke nødvendigvis mere skal have en uddannelse indenfor GIS, kartografi osv. for at lave noget med kort, som kan anskuelig gøre en problemstilling på et kort eller lave en geografisk fortælling. Så vi ser nu kortmashups i mange former, lige fra her bor jeg, her er min seneste løbetur, her blev James Bond filmene indspillet osv. Samtidigt har prisen også spillet en rolle, den er nærmest lig nul for at lave et kortmashups (op til en vis trafikgrænse) via de forskellige API'er fra Google, Microsoft, OpenStreetMap osv. Kortmashup har også tilføjet aviserne og onlinemedierne et nyt værktøj til at underbygge journalisters historier, og det ser vi nærmest dagligt nu i medierne. Tid til at lave et kortmashup er sådan set den eneste økonomiske faktor, som skal tages i betragtning. Teknologien og platformene er der og stillet frit tilrådighed der ude (igen op til en vis trafikgrænse).

Tilbage til Vestebro historien. Jeg tænkte, nu må der talfakta på bordet og ikke vage betragtninger  som "Der mangler" om cykelparkeringspladserne. Derudover ville jeg også vise med et eksempel, hvordan kort kan bruges til borger aktivisme (eller græsrodskortlægning om man vil) samt underbygge ens historie (som i læserbrevet). Så jeg besluttede at få kortlagt alle offentlige cykelparkeringspladser på Vesterbro. Københavns Kommune havde lige frigivet alle geodata om de cykelparkeringpladser (under den åbne offentlige licens) som kommunen har opsat, det var en god starthjælp til projektet. Så manglede der kun områder som DSB, Kødbyen, Tivoli etc. at blive undersøgt og optalt i marken.

"Put your data online" sagde Tim Berners-Lee i videoen fra mit indlæg i går. Der var ingen grund til at de indsamlede geodata bare lå i et regneark hos mig og kedede sig, så som indsamlingsplatform blev OpenStreetMap valgt (dermed kan andre også bruge disse geodata) . Der var så en smal sag med indtaste oplysninger om bredde- og længdegradder, antal pladser i stativerne, overdækket cykelparkering "Ja/Nej".  Dernæst intet problem med at hive alle geodata ud igen fra OpenStreetMap og ind i en visualisering i Google Earth ved brug af KML formattet. Således var Vestebros cykelparkeringsforhold nu blevet visualiseret.


Foto Enghave Plads området set i Google Earth
(Foto Enghave Plads området med cykelparkeringspladser - set i Google Earth)

Jeg er overbevist om, at i fremtiden vil vi se mange flere eksempler på borger aktivisme, hvor man har indsamlet geodata til at synliggøre en problemstilling. Er historien tillige også god, så er historien nærmest serveret på et sølvfad for medierne. Jeg tænker her på, at med et minium af arbejde, så kan journalister trække et interaktivt kort ind på deres webdomæne og af den vej sætte ekstra fokus og omtale på historien, som er skabt af indsamlet data fra borgerne. Det forudsætter selvfølgelig, at du/I har lagt dine/jeres geodata frit tilgængeligt derude.

Historiske kortmashup
Folk bliver beskyldt for at være ahistoriske og ligeglade med historien. Det er nu ikke mit indtryk, hvis vi ser hvad der er populært at kigge på vedr. kortmashups. Historiske billeder af før og nu på kortmashups er meget populært - Gamle indskannet kort får også meget trafik - Den historiske David Rumsey Map Collection med over 27.000 indskannet gamle kort skal fremhæves her. Nu har du også selv muligheden for være lokalhistorisk formidler. Men historiske billeder, der er blevet digitaliseret i Danmark, bliver der af diverse museer/arkiver ofte vogtet godt over. Der passes på dem, som var vi med i Umberto Ecos "Rosens navn" - Mottoet "Se gerne, men ikke rør VENLIGST IKKE vores billeder".

Så muligheden for selv at være formidleren/fortælleren er ofte begrænset, hvis man vil benytte offentlige samlinger, da samlingerne er påklistret stort tykt "Copyright" skilt.  Men ingen regel uden undtagelse. Frihedsmuseet har en public domain billedesamling på over 4000 billeder fra 2. verdenskrig. Jeg har selv brugt billeder fra Frihedsmuseet til lokalhistorisk formidling i form af kortmashup serien "Vesterbro under anden verdenskrig". Hvor store billeder visualiseres i Google Earth softwaren.

Stjerne Radio - Istedgade 31
(Foto Stjerne Radio - Istedgade 31 set i Google Earth)

Jeg er overbevist om, at "Vær din egen lokalhistoriker" området vil vokse, når endnu flere opdager mulighederne for selv at skabe deres eget indhold og være deres egen historiefortæller. Danske museer og arkiver kan skubbe denne udvikling i gang, ved slippe lidt af den nidkære kontrol over deres billedesamlinger, som nogle bedriver. Jeg så gerne en holdning  i retning "Brug vores digitale samlinger frit og kvit, vis os hvad du kan med dem" - og hvor succesrate var lige med hvor meget samlingerne bliver brugt af andre.  NASA gør dette - alle billeder er public-domain og hvilket mange journalister/medier er glade for verden over. Det giver gratis billeder til historien, kun lige et kildecitat under billederne er kravet fra NASA.


Gør-det-selv videnskab
Studerende og forskere ved MIT startede projektet “The Public Laboratory for Open Technology and Science" (PLOTS)" i 2010. Ideen er kort fortalt, at udvikle billige dataindsamlings teknologier og teste/afprøve dem. Giv denne viden videre i form af guides. Så er det meningen at borgergrupper og NGO'er selv starter projekter op og undersøger verden omkring dem. PLOTS har fx lavet guides til at bygge en helliumsballon eller en drage til 100 $ - Smid din smartphone eller andet udstyr ombord og forsk verden med billeder, målinger oppe fra luften osv. Hvad med at bygge et infrarødt kamera for 100 $ og se hvordan afgrøderne i jeres haveforening udsender forskellige farvebølger. Mål støj i din by selv osv.

Overordnet er PLOTS missionen "demokratisering af data", hvorfor er det kun eliten, staten og andre myndigheder som skal, har råd til at analyser og tolke omverden? - Det vil PLOTS godt være med til at ændre. Dette område bliver yderst intessant i fremtiden. Med midst 500 millioner GPS enheder i verden og især med smartphonen som sensorværktøjet, så er der et kæmpe potentiale i muligheden for "demokratisering af data". Vi er kun lige i starten af denne her fase. Og vil offentlige myndigheder være gearet til at forholde sig til disse borgerskabte uafhængige data? Vi får at se.

I morgen er det historien om Ella og Jytte fra Hejsager som får ørerne i betalingsmaskinen.

 

Læs også mine andre artikler nedenunder

Filer og referencer

Titel Type
Internal Link Intern reference
Internal Link Intern reference
Internal Link Intern reference
Internal Link Intern reference
Internal Link Intern reference