Loading…
Tilbage

Cloud som et element af mobility - Ugens stemme uge 34


26-08-2011 14:30:42

Navn:
Christian Koerner

Stilling:
IT-Innovationskoordinator

Arbejdsplads:
Region Hovedstaden IT-organisation

Baggrund: Se mere her...

Cloud computing – en forudsætning for god mobility…
Nu er det jo snart weekend, og mine tanker går lidt tilbage for en uge siden. Her var jeg på vej hjem for at forberede mig på en tur med mine to halvstore døtre i kano på Susåen.

Nu ikke fordi jeg var uopmærksom, men desværre på vejen hjem var jeg involveret i det, der i radioen kaldes for et ”kys mellem to biler”. Der kom kun lidt buler og skrammer, men nok til at jeg tog en række billeder med min mobil af skaderne, nummerplader mm. Det er jo det skønne at mobilen gør, at jeg altid har et kamera ved hånden.

Skæbnes ironi ville, at jeg også faldt i vandet på Susåen. Min mobil overlevede ikke, men beta-versionen af Apples software på min mobil sørgede for, at der var løbende backup af fx de billeder, jeg havde taget.

Det gør Apple via deres nye iCloud service, og selv om telefonen døde, og jeg ikke manuelt havde tænkt på at lave en backup af fx mine billeder på mine telefon, så kunne det genskabes om mandagen, og jeg havde al dokumentation til min skadesanmeldelse.

Regler for cloud i det offentlige
Det har muligvis ikke så meget med Regionen at gøre, men alligevel viser det, hvordan udviklingen er hen imod at information hverken er afhængig af den enhed, hvor det skabes eller den enhed, hvorigennem man tilgår informationen. I stedet lever data på services, som er tilgængelig via det trådløse bredbånd, vi alle er eller bliver så afhængige af.

Her er vores lovgivning stadig meget rettet mod at beskytte vores information i forhold til hvor den fysisk befinder sig. Men det bliver mere og mere klart, at det i en virtualiseret verden med Cloud og andre løsninger er irrelevant at tale om informationers fysiske lokalitet. I stedet er det vigtigt at holde fast i og beskytte adgangen til informationen.

Her har EU retningslinier gjort, at data generelt ikke må komme udenfor EU, og ”gammel” krigs-lovgivning kan i nogle situationer endog stille krav om at data ikke må forlade landets grænser.

Det gør, at løsninger som iCloud eller DropBox eller lignende har svære vilkår for lovligt at kunne bruges. Der er da også dele af mig, der kan gøre mig bekymret om at amerikanske selskaber skal stille data til rådighed for regeringen i USA, såfremt denne kræver det.

Men billeder af buler og skrammer er næppe så interessante. Men såfremt det fx var billeder af en læges patienter er det en helt anden sag.

Safe Harbour
Heldigvis har man lavet ”Safe Harbour” regler, der gør, at amerikanske selskaber kan få en certifikation på, at de behandler følsomme informationer korrekt. Men mig bekendt har hverken DropBox eller Apple på nuværende tidspunkt en sådan certifikation.

Og indtil da må jeg undgå at synkronisere eller lægge informationer af personfølsom karakter på min mobil, for den automatiske sikkerhedskopi er for vigtig for mig.

Reelt ville det være skønt om man kunne få et system hvor jeg kunne lægge information frit i skyen, og selv 100% kontrollere adgangen. Desværre er der ikke sikre løsninger til dette endnu, men det ville kunne løfte området til et nyt niveau.

Så vi lever stadig i en tid med kompromisser, og her er ”Safe Harbour” det bedste bud for os i EU, hvis vi vil kunne bruge vores mobile løsninger bedst muligt.

God weekend, og vi ses et sted i skyen… :o)

Filer og referencer

Titel Type
Internal Link Intern reference
Internal Link Intern reference
Internal Link Intern reference
Internal Link Intern reference
Profilbillede

Lille kommentar... :)

Christian Koerner

Jeg har lavet lidt mere research, og det viser sig at Apple har godkendelse under Safe Harbour programmet. Men Dropbox mangler stadigvæk.

Hej Christian

Som jeg skrev til dig for nogle måneder siden, var Proact ved at lancere et produkt som vil fjerne mange af de pain-points som du har beskrevet ovenfor.. Du skriver blandt andet om EU's retningslinjer om behandling af data og bekymringen ved at sende data i Amerikanske hænder.
Jeg kan nu fortælle at vi er i luften!

D. 29. April lancerede vi Probox, som leverer fildeling funktionalitet på tværs af de fleste mobile enheder.
Vi leverer ydelsen fra Dansk datacenter med specifikt fokus på sikkerhed.

Desuden kan Probox integreres mod virksomhedens brugerdatabase (AD, LDAP osv), og den IT-ansvarlige kan derved opnå fuld kontrol over dataejerskab og brugere.

Der kan læses mere om produktet på Proact's hjemmeside, og der er selvfølgelig lavet en lille sjov film også.

http://www.proact.dk/proboxdk

Film:

ændret af Jacob Duus Heyckendorff (02.04.2012)