Loading…
Tilbage

Waveform Audio File Format


02-06-2005 02:00:00

Fil format til lyd. Formatet er beregnet til et lydspor kombineret med andet data. Typisk bruges Microsofts Puls Code Modulation (LPCM) som codec til komprimering af lydsporet. Formatet er adopteret af "European Broadcasting Union" som basis for deres Broadcast Wave Format (BWF).

Filer og referencer

Titel Type
Waveform Audio File Format Ekstern reference
Profilbillede

Brug af wav i arkiver

Colin Rosenthal

Der burde nævnes at International Association of Sound and Visual Archives anbefaler brug af pcm-wav format i lyd-arkiver.

(Se http://www.iasa-web.org/tc04/key-digital-principles)

Det er i min optik uhørt, at WAVE (eller BWF Wave) fortsat anbefales af IASA. FLAC er i modsætning til WAVE både pladsbesparende og frem for alt reelt tabsfrit og umiddelbart tilgængeligt via en lang række gratisprogrammer. Set fra et bevaringsperspektiv er der intet argument for at anbefale WAVE frem for FLAC!

Der forestår en enorm (og i visse tilfælde akut) bevaringsopgave for en lang række mindre institutioner som f.eks. små lokalarkiver, samlinger og museer. Disse institutioner har i allerhøjeste grad brug for at få konkrete retningslinjer og anbefalinger ift. deres muligheder på dette felt.

Alt for mange af de eksisterende retningslinjer er enten for uspecifikke, forældede eller slet og ret uoverkommelige for mindre kulturinstitutioner. Resultatet er, at de aldrig kommer i gang, altimens deres kassettebånd og VHS-bånd stille og roligt forfalder.

... Og så er vi ikke engang begyndt at snakke om alle de andre båndformater (Betamax, Hi8 osv.)! Hér er der i høj grad brug for et konkret bevaringsinitiativ fra f.eks. Statens Arkiver, Kulturarvsstyrelsen og KB i fællesskab.