Loading…
Tilbage

Release af ny OIOUBL version 2.1 og nye OIOUBL Schematroner version 1.12


Erhvervsstyrelsen/Nemhandel frigiver hermed release af ny OIOUBL version 2.1 og tilhørende OIOUBL schematroner i version 1.12.

Opdateringen af OIOUBL schematronerne er en minor versionsopdatering, der sikrer understøttelse af UBL 2.1 og åbner for ny frivillig funktionalitet samt indeholde en række mindre og større fejlrettelser i de nuværende OIOUBL schematroner.

Det overordnede formål med at opdatere OIOUBL dokumentstandarden, er at give mulighed for anvende miljømærker og andre produkt-certifikater i OIOUBL fakturaer og kreditnotaer, samt sikre, at OIOUBL dokumentstandarden kommer et skridt nærmere Peppol dokumentstandarderne således, at OIOUBL og Peppol kommer til at benytte samme UBL 2.1 standard.

Links til supplerende materialer:

Tidsplan fra Erhvervsstyrelsen/Nemhandel:

  • 13.04.2022: Frigivelse af RASP konfigurationfil som del OIORASP med opdaterede henvisninger til XSD'er.
  • 15.05.2022: Deadline for teknisk implementering af OIOUBL schematroner.

For systemleverandører/Nemhandel-aktører, der teknisk foretager schemavalidering (ved hjælp af XSD'erne) for modtagelse af dokumenter, er det vigtigt at forberede disse opdateringer således, at man pr. 15.05.2022 er parat at modtage fakturaer og kreditnotaer med miljømærke informationer.

Evt. spørgsmål vedr. denne betaversion kan sendes til: support@nemhandel.dk 

Med venlig hilsen
Nemhandel teamet

Profilbillede

Fejl ved validering af ældre eksempel filer

Thomas Pendrup Jørgensen

Hej.
Vores testpakke indeholder de eksemplel filer der er blevet offenliggjort gennem tiden.
Vi kan konstatere at valideringen fejler i schemavalidering af denne eksempelfil.
OIOUBL_Invoice_UBLExtensions_v2p2.xml.

The structure of the XmlDocument is NOT valid.
Source:System.Xml
Message:The element 'UBLDocumentSignatures' in namespace 'urn:oasis:names:specification:ubl:schema:xsd:CommonSignatureComponents-2' has invalid child element 'SignatureInformation' in namespace 'urn:oasis:names:specification:ubl:schema:xsd:CommonSignatureComponents-2'. List of possible elements expected: 'SignatureInformation' in namespace 'urn:oasis:names:specification:ubl:schema:xsd:SignatureAggregateComponents-2'.

Vi har dog ingen kunder der benytter  UBLExtension til signering. 

 Don't you use an XML example from January 15, OIOUBL_Schematron_2022-01-15_v1.12.DEV.a5ef5c5, where it really has UBLDocumentSignatures?

In the newer release from April, OIOUBL_Schematron_2022-04-19_v1.12.1.5bab84f (latest version), example is modified and does not contain this tag - and is validated successfully.

Hej Thomas

Det er korrekt som Dmitriy skriver nedenstående, at test filen: "OIOUBL_Invoice_UBLExtensions_v2p2.xml" er opdateret, således den er valid. 

På vegne af

NemHandel teamet

Profilbillede

F-LIB381 schematron regel på moms

Henrik Lynnerup

Jeg har konstateret at KMD havde lagt de nye skematroner på allerede. Det gav et problem for en enkelt af mine kunder, som får afvist deres efakturaer.  Fejlen var den samme som Charlotte fra Mysupply har konstateret. Altså moms beregnet på 1 øre.
Det er en fejl der bør rettes.
Jeg har også konstateret at der i dag sendes mange efakturaer med angivelse af nul kroner i moms. Har "man" vurderet hvor stor en procentdel af efakturaerne der vil fejle med den nye stramning  ?

Venlig Hilsen
Henrik Lynnerup 

Vi ser også dokumenter der fejler ved afsendelse til KMD pga. F-LIB381 (TaxTotal valideringen). I vores tilfælde er det vist decideret invalide dokumenter, men det er stadig super uhensigtsmæssigt at leverandørerne har fået at vide at deadline er 15. maj, men så træder ændringerne alligevel lige i kraft en lille uge før for nogle modtagere. 

Jeg vil kraftigt opfordre til at erhvervsstyrelsen evaluerer på dette forløb, og får lavet nogle bedre retningslinjer til næste gang. Naturligvis med inddragelse af aktørerne i NemHandel.

Mvh. Kasper

Profilbillede

F-LIB381 schematron regel på moms

Charlotte Skovhus

Hej NemHandel

Vi oplever et konkret problem med det tilføjede schematrontjek på momsen, der ikke tillader at standardrated moms beløbet er 0.00 hvis hvis momsgrundlaget er forskelligt fra 0.00.

Vi har en kunde der sammen med brillestel sælger brilleglas til 0.01 DKK. Det er to produkter, så de ligger på to separate fakturalinjer. 

Problemet opstår da momsen på linjen, med de to tilladte decimaler bliver 0.00, hvilket medfører en schematronfejl. 

Vi er klar over, at der er tale om specielle forhold, men omvendt er scenariet helt valid og benyttes i dag, og der har ikke tidligere været behov for at skulle specificere en minimumspris på 2 ører for en vare, eller at skulle forklare hvorfor en pris på 0.00 eller 0.02 er ok, mens 0.01 ikke er.

Venlig hilsen

Charlotte Skovhus, mySupply

We also have such examples - and it looks like the new schematron forbids having invoice lines with standard VAT and 0,01 LineExtensionAmount...

What if the rule is modified like this:

[F-LIB381] Invalid VAT TaxAmount - When TaxCategory/ID are 'StandardRated' and TaxableAmount > 0.03 (0.04) TaxAmount can't be '(0.00)'

In case of lower threshould, e.g. >0.02, mandatory rounding to 2 decimals leads to not very logical VAT 0.01 for an amount of 0.03 - and gives actually 33% VAT.

For amount 0.02 and rounding up - we get 0.01 tax amount and actually 50% VAT!

What if schematron validation just ignores these "edge" cases below 0.04 (0.01, 0.02, 0.03) and allows 0.00 for them to avoid rounding issues and taxing more than 25%?

ændret af Dmitriy Lapko (04.05.2022)

Hej Nemhandel

Jeg er nysgerrig efter, om vi kan forvente en rettelse på problemet med momsgrundlag på 0.01.

Da schematronen allerede er lagt på nogle steder, har vi kunder hvor flere dokumenter fejler, gundet ovenstående, så vi ser frem til en hurtig afklaring.

På forhånd tak

Venlig hilsen

Charlotte Skovhus, mySupply

Hej Charlotte

Vi arbejder på at frigive en Hotfix i dag, som løser problemet

På vegne af

NemHandel teamet

Hej Dan

Vil en sådan "Hotfix" udskyde datoen for produktionssætning? (nogen har måske brug for lidt tid til at implementere og teste)

Hvad med dem der allerede har frigivet med den fejlbehæftede schematron?

Mvh. Kasper

Profilbillede

Nye 2.1 profiler i NHR?

Keld Bodilsen

Vil gerne lige være 100% sikker - derfor dette spørgsmål:

Skal myndighederne registrere nye OIOUBL 2.1 profiler på Deres EAN numre - før de kan/må sende og modtage 2.1 dokumenter?

De nuværende bærer titlen OIOUBL Version 2.02, mens PEPPOL blot hedder "Peppol"

mvh Keld Bodilsen

Hej Keld

Det er ikke nødvendigt at registrere nye profiler. Understøttelsen af 2.1 ligger i de konfigurationsfiler som alle skal opdatere til. 

 

Det er dog en lidt misvisende, at referer til OIOUBL 2.02, så jeg har oprettet et forbedringsforslag

 

På vegne af

NemHandel teamet

Frigives der snart en opdateret version af onlinevalidatoren, der understøtter OIOUBL 2.1?

Det vil være en stor hjælp at kunne henvise til en officiel validator, når vi skal forsøge at forklare nogle af vores kunder, at de dokumenter de sender i dag, ikke længere vil være valide om en lille måneds tid - og at der ikke er nogen overgangsperiode eller lignende, fordi det er en bagudkompatibel version samt nogle fejlrettelser :-)

Mvh. Kasper

Hej Kasper

Der er netop frigivet en opdateret version af OIOUBL.info, som kan validere og style OIOUBL 2.0 og 2.1. Her ud over er flere af dokumenterne under OIOUBL opdateret.

Med venlig hilsen

NemHandel teamet

Hej Dan

Tak for det - desværre er det for sent i forhold til at referer til den i den information vi har sendt ud til vores kunder. Men vi kan da i det mindste henvise dertil, når kunderne henvender sig.

Det ser dog ud til der er et teknisk problem med oioubl.info? Jeg får at vide at ssl certifikatet er ugyldigt, går jeg alligevel videre til siden, får jeg en 404 not found. Det må I gerne lige tjekke op på :-)

Mvh. Kasper

Hej Kasper

Du skal bruge http://www.oioubl.info/ - Her fra omdirigeres du til https://www.oioubl.net

Vi arbejder i øjeblikket på at opdatere certifikat og DNS, så det ikke er et problem i fremtiden

Mvh

Dan 

Profilbillede

Frigivelse af RASP konfigurationfil

Jacob Lund Mogensen

Hej

Kan vi få en status på frigivelse af RASP configuration filen? Kan ikke se den i det frigivet materiale.

Jacob Mogensen, mySupply

ændret af Jacob Lund Mogensen (20.04.2022)

Hej Jacob,

Beklager forsinkelsen. De er netop publiceret her: https://www.digitaliser.dk/news/6800476

Med venlig hilsen

Nemhandel teamet

Hvilken gruppe ligger den nyhed i ?
Får blot "Du har ikke rettigheder til at se nyheden." hvis vi benytter linket.

Havde regnet med det var en Offentlig Information Online ?

Prøv lige igen på: https://www.digitaliser.dk/news/6800476

Med venligh hilsen

Nemhandel teamet.

Profilbillede

Opdatering af zip-fil vedr. OIOUBL UtilityStatement

Mogens Graversgaard Christensen

På baggrund af kommentarer om XSD'en for OIOUBL UtilityStatement, har Nemhandel  valgt at lægge den gamle version af den XSD tilbage. Derudover er en eksempel fil opdateret.

Se denne zip-fil: https://rep.erst.dk/git/openebusiness/common/-/blob/master/released/oioubl/OIOUBL_Schematron_2022-04-19_v1.12.1.5bab84f.zip

Schematronen for OIOUBL UtilityStatement er uændret. 

Nemhandel kommer på et senere tidspunkt til at varsle en opdatering til ny XSD for UtilityStatement. Vi vil gerne med denne opdatering sikre, at de nuværende OIOUBL UtilityStatement kan kører videre uændret.

Med venlig hilsen

Nemhandel teamet