Loading…
Tilbage

Toiletter på mobilen og en tyk it-engel – digITAlisér 2010 havde det hele


Den digitale kreativitet skal boble helt nede fra tæerne, offentlige data skal slippes fri, og it skal løse finanskrisen. Sådan sagde videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen, der fik publikum op af stolene, ved åbningen af konferencen digITAlisér 2010 i Århus. Og kreativiteten sprudlede da også – der blev tweetet som aldrig før, lavet digitale tjenester på stedet og en tyk mand – der helst ville være nøgen – dansede it-ballet med englevinger.

”Prøver med twitter for at se, hvad det giver”, sådan skrev ”sidselskovborg”, der er webteamleder i Frederiksberg kommune, første gang hun brugte den sociale nettjeneste Twitter tilbage i marts. Og Twitter gav åbenbart ikke Sidsel meget i første hug, for der skulle gå mere end en måned, før hun atter ”kvidrede” – denne gang på digITAlisér, hvor hun til gengæld fik smag for det og blev ivrigt ved.

DigITAlisér 2010 er det nye navn for ”IT-arkitekturkonferencen”, og navneændringen er ikke tilfældig. Digitalisering er i dag øverst på den politiske dagsorden, og at it-emnefeltet derfor skal bredes helt ud.

Videnskabsministeren forlangte ved konferenceåbningen at få Danmarks digitalister op at stå til en gang morgengymnastik og fokuserede i sin tale på, at it skal skabe viden, vækst og velstand. Dette skal blandt andet ske ved at gøre den offentlige sektor til platform for innovation – eksempelvis ved at sætte offentlige data fri. Blandt deltagerne var årets konference for manges vedkommende også det første praktiske møde med det sociale medium Twitter. Der var flere meget velbesøgte sessioner, der beskrev, hvordan man i det offentlige kan få nytte af at bruge sociale medier så som Twitter, men konferencedeltagerne tweetede også selv livligt under konferencen, hvilket kunne ses direkte på skærmene under alle sessioner i kongressalen.

”Første screenshot af Android versionen af FindToilet.dk #ita10” tweetede ”tpedersen”. Der var kun gået få timer fra, at der på en session var efterspørgsel efter en tjeneste til mobiltelefoner, der kan vise, hvor det nærmeste toilet er, og nu var den klar. Friskbagt tjeneste – skabt på digITAlisér 2010.

Århus kongrescenter summede over to dage i fysisk og virtuel interaktion, og der blev i sessionerne sat tyk streg under, at cloud computing er noget, vi skal vænne os til i den offentlige sektor. It-tjenester skal komme ud af stikket i væggen eller gennem luften direkte ind i computeren eller mobiltelefonen. Og det offentlige skal ikke vente og se, om det virker – for det gør det. Derimod skal det offentlige gå forrest og stille krav, så der tages ordentlig hånd om sikkerhed og privacy, så vi får det bedste ud af ”skyen”.

Mogens Nørgaard og Henrik Zangenberg valgte at tage et konkret første hop ud mod skyen. Det skete iført englevinger til konferencens afslutning. Det var et ømt syn at se Nørgaard danse rundt på scenen som en 100 kilo velsignelse. Og så kunne publikum glæde sig over, at Nørgaards ønske om at være nøgen ikke kom til udtryk live, men kun på video.

DigITAlisér 2010 viste, at vi nok stadig ikke kan ophæve tyngdekraften med bits og bytes. Men hvis vi kan få den digitale kreativitet til at boble i tæerne, vende hovedet mod skyen og få offentlige data i spil, så har vi det bedste udgangspunkt for at få endnu mere luft under digitaliseringsvingerne.

Efter to intensive dage på konference var det tid til hjemtur. ”sidselskovborg” tweetede ”er der nogen fra #ita10, som har ekstra plads i bilen til København ca. kl. 15?”, mens andre var blevet helt forpustede af al den digitalisering – ”EmuDK”: ”På vej hjem igennem Frederiksberg Have efter et par hårde dage på #ita10”. Men efter et lille hvil begynder den digitale kreativitet forhåbentlig at boble ...