Loading…
Tilbage

Undervisning og open source-hjemmesider


21-07-2019 15:12:33

Hvad har læring og open soure med hinanden at gøre? 

En hel del, efter min mening. For når man er aktiv med noget, så lærer man. Og når man er inaktiv, så lærer man ikke noget, eller i hvert fald mindre. 

Som IT-underviser har jeg oplevet, hvor aktive elever bliver, når de skal lave open source-hjemmesider. Det er nemlig et område, som aldrig bliver statisk, idet koden, som begrebet allerede afslører, er åben for alle og kan ændres. Da det er gratis, behøver læreren ikke at bekymre sig om overskridelser af fagbudgettet. Og skulle eleverne få lyst til at arbejde videre med projektet, kan de for ganske få penge komme i gang med deres egne kreationer. I dag er meget nemt og billigt fx at få en hjemmeside med eget domæne.

Efter min mening kan elevernes begejstring for webindholdet på hjemmesiderne sagtens udvikles til også at indbefatte andre fag end lige IT. Og det behøver heller ikke lige at handle om web-kreationer, da  man også eksempelvis kan arbejde med open source billedbehandling. 

Således har jeg prøvet at lave opgaver, hvor eleverne skal beskrive litteraturhistoriske perioder på en gratis hjemmeside. 

En anden mulighed, som ikke koster ret meget, er at lære html. Det vil være mest naturligt at gøre i IT-undervisningen. Man kan fx bruge html bootstrap. Det har den fordel, at resultatet af hjemmesiden hurtigt bliver meget tilfredsstillende. I modsætning til rå html fra bunden, hvor det tager meget langt tid, før ens hjemmeside ser fornuftig ud. - En mere dybdegående løsning kan også være, at man lærer decideret programmering. Fx kan eleverne lære at lave et system, som viser hvad klokken er i verdens byer. Blot for at give et eksempel på grundlæggende programmering, som fx kan foretages i php. 

Hvis man ser på alle de gratis løsninger, der er på nettet, fx Wix og 123hjemmeside, vil jeg sige, at der er gode muligheder for hurtigt at kunne arbejde med hjemmesider i forbindelse med undervisning. Man får ikke eget domæne på gratis løsninger, da det altid vil koste lidt at registrere og beholde et domænenavn (www.). 

Igen: Når man er aktiv, så lærer man. Og når man ikke er dét...