Loading…
Tilbage

Tre tips til at hjælpe sine børn på sociale medier


02-12-2016 11:12:06

De sociale medier får stadig en større og større indflydelse på vores hverdag og ikke mindst vores børn. Som forældre bliver det stadig sværere og sværere at forhindre sine børn i at oprette en profil på sociale medier som Facebook men uanset hvornår man tager skridtet og lader sine børn begive sig ud i cyberspace er det vigtigt at man giver sine børn en god start. Jeg har selv arbejdet med sociale medier i flere kommuner og derfor kommer der her tre tips som man kan bruge for at give sine børn en god start på de sociale medier. 

1: Sørg for at tage en snak med dit barn om hvordan det er på Facebook 

Det første som man bør gøre inden man slipper sit barn løs på Facebook er at tage en alvorlig snak med dit barn om hvordan det kan være på Facebook at være på Facebook så dit barn har mulighed for at navigere i den store mængde information som man bliver udsat for på Facebook både i form af opslag der kan være rabiate, videoer der kan være ubehagelige eller endda seksuelt eksplisite. Derudover er det også vigtigt at sørge for at tage en snak med sit barn om hvordan man skal opføre sig når man er på Facebook herunder hvad man bør skrive i en statusopdatering og ikke mindst hvad man ikke skal skrive på Facebbok eller endda dele med sine venner. 

Selvom Facebbok har skrappe regler for nøgenhed så er det stadig masser af indhold der kan blive delt som ikke er passende. Derudover er der også mange billeder af kroppe for eksempel når det kommer til virksomheder der udbydder fysioterapi eller kropsterapi som eksempelvis BodySDS gør. Derfor er det vgtigt at tage en snak med sine børn om hvad der er passende og upassende indhold på Facebook. 

2: Spørg om adgang til dit barns Facebook konto 

Udover at tage en snak med sit barn om hvordan det kan være på de sociale medier og ikke mindst hvordan man bør opføre sig så bør man i forlængelse af dette også forsøge at forklare at det kan være nødvendigt at man har adgang til sit barns facebook konto. Dette er selvfølgelig kontroversielt men hvis man har en mistanke om at ens barn bliver udsat for cyber mobning kan dette være en måde at imødekomme det på hvis ikke man i sidste ende skal true med at trække sit netværkskabel ud og slukke for internettet. 

3: Vær venner med dit barn på Facebook 

En tredje og sidstet ting som kan være en god løsning særlgit hvis ens barn ikke vil have at man har adgang til ens Facebook konto er at være venenr med sit barn på Facebook. På denne måde har man mulighed for at holde øje med hvad ens barn skriver, deler og ikke mindst bliver udsat for i det daglige. Man kan med fordel også overveje at sørge for at ens barn går på Facebook fra en fælles computer som alle i huset har adgang til så ens barn ikke sidder alene med sin computer på sit børneværelse.

 

Profilbillede

Højaktuelt for forældre med unge og studerende

Stine Jansen

Fordelene samt udfordringen med sociale medier er mange. Og som der bliver nævnt i anden kommentar, er det ikke altid nemt eller en god idé at forsøge sig med overvågningsstrategien af sit unge barn.

Det vigtigste efter min mening har altid været det vigtigste, også før sociale medier: At give ens børn plads og forståelse, snakke åbent med dem sådan de tør at komme til en, når der er noget at snakke om. Og selvfølgelig give dem nogle sunde værdier, gennem opdragelsen og ved at være en rollemodel.
Jeg tror at det er en svær erkendelse for flere voksne, at de ikke kan eller skal styre eller hjælpe direkte med deres børns færden på de sociale medier. 

Vi har også arbejdet en del med sociale medier hos Uddannelsesby Herning, og har vores erfaringer derfra. 

Profilbillede

Udfordringer

Mike Andersen

Det kan blive noget af en udfordring at få adgang til ens barns facebook, eller blive venner med sit barn på Facebook. Og uden adgang er det svært at få mulighed for at holde øje med hvad ens barn skriver, deler og ikke mindst bliver udsat for i det daglige. Og det er enu svære at undgå at barnet sætter sig alene ind på sit værelse, og i natten under sengelampen skær tilgår ting på dets computer det ikke er godt at se for den alder det har.

At få et barn til at tilgå en fælles computer som alle i huset har adgang til, bliver endog en meget større udfordring vil jeg mene, men måske andre har bedre erfaring med dette eller nogle lysende idéer?

modereret af Digitaliser.dk Admin (30.03.2020)
Profilbillede

Gud ved om vi..

Steffen Andersen

..Om 10 år sidder og siger, tænk at vi var så hysteriske dengang.. 

Det skal lige siges, at jeg selv er lidt "bange" for udviklingen, og ofte synes den kan være svær at følge og holde styr på.
Og jeg er helt enig i, at vi er nødt til at holde de unge mennesker i kort snor og hjælpe dem på vej, så godt man kan. 

Men med en dreng på 15 år, snart 16 år kan jeg fortælle, at det er svært. Jeg bilder mig ind, at han har rimeligt styr på sit indhold, men jeg ser jo kun en lille del.

Profilbillede

Opdragelse

Brian Brandt

Jeg ser ikke udfordringen større end i gamle dage, opdragelsen er bare anderledes i disse tider, hvor sociale medier er en central del i barnets opvækst. 

Det handler om god dialog med barnet og at skabe tillid til, at de kan fortælle dig som forælder hvad de render og laver. Jeg læste på denne hjemmeside for noget tid siden, at det nok også var en god ide at kende til dit barns kodeord, så du altid kan logge ind og tjekke. Bare gør det uden at blive opdaget, så tilliden ikke forsvinder :-).

Spøg til side, men sørg for at have en form for overvågning, så du kan tage dialogen, hvis der sker noget uhensigsmæssigt.