Loading…
Tilbage

Adressevask – ny funktionalitet i DAWA


25-11-2015 08:12:06

Adresser bliver brugt i mange forskellige sammenhænge. Det kommer klart til udtryk i det store antal it-systemer, som rummer adresser. Adresserne er typisk blevet indtastet uden kontrol af adressens gyldighed og kan være ændret eller nedlagt efter indtastningen. Det resulterer i, at it-systemet med stor sandsynlighed rummer ugyldige adresser. Konsekvenserne kan være: Problemer med kundebesøg, postlevering, manuelt arbejde med at vedligeholde adresser og lignende. Det kan også resultere i, at man ikke kan anvende adresserne til at foretage analyser. Grundet de ufuldstændige adresseoplysninger kan man ikke kan slå adressen op i DAWA og derved skaffe yderligere oplysninger om adressen, som f.eks. adressens placering og tilknytningen til administrative inddelinger. Disse oplysninger kan anvendes til analyse af geografisk fordeling af ens kunder, placering i sogn og kommune, fordeling mellem land, by og sommerhuszone og andre anvendelige analyser. Det er kort sagt værdifuldt at have gyldige adresser i sit it-system.

Hvad kan man så gøre for at have gyldige adresser i sit it-system? For det første er det en god ide at kontrollere adresserne ved indtastning. Her tilbyder DAWA adresse autocomplete funktionalitet, som dels gør det let for brugeren at indtaste en gyldig adresse; dels gør det let for udvikleren at implementere denne funktionalitet i egen it-løsning.

For det andet – og det er her nyheden om ny funktionalitet i DAWA kommer – kan man vaske sine adresser. Adressevask er en proces, hvor en ustruktureret adresse, som kan være ufuldstændig og indeholde stavefejl, oversættes til den korrekte, strukturerede, autoritative adresse. DAWA tilbyder nu funktionalitet til at vaske adresser, som du kan anvende til at implementere adressevask i dit eget it-system.

Det foregår på følgende måde: Lad os sige, at du har Geodatastyrelsen som kunde og har registreret ”Rante mester vej 8 st, 2400” som styrelsens adresse. For at vaske adressen bruges adressebetegnelsen som input til DAWA’s adressevaskservice:

http://dawa.aws.dk/datavask/adresser?betegnelse=Rante mester vej 8 st, 2400

Som resultat får man en række oplysninger om vasken. Den primære oplysning er, hvorvidt man har fået vasket adressen til en gyldig adresse. Kategorien informerer om vaskeresultatet. Kategori A betyder eksakt match, kategori B sikker match og kategori C usikker match. I vores eksempel er det en kategori B, som betyder at vi har fundet adressen og får leveret den vaskede adresses bestanddele, som f.eks. unikt id, vejnavn, husnummer og postnummer. Derudover returneres en reference (en URL) til adressen i DAWA, som kan anvendes til at hente en lang række andre data om adressen. Det drejer sig f.eks. om adressens placering, tilknytninger til f.eks. administrative inddelinger som sogn og retskreds, placering på jordstykke og selvfølgelig den korrekte adressebetegnelse, som er "Rentemestervej 8, st., 2400 København NV" - og ikke ”Rante mester vej 8 st, 2400”.

Du kan finde dokumentation for adressevask på http://dawa.aws.dk/adressedok#datavask og for adgangsadressevask på http://dawa.aws.dk/adgangsadressedok#datavask.

Hvis støder på adressebetegnelser, som DAWA ikke vasker korrekt, og som du mener DAWA burde have vasket, hører vi meget gerne fra dig.

God store vaskedag.

Mvh. Finn