Loading…
Tilbage

Små virksomheder eller iværksættere/privatpersoner som bruger offentlige geodata?


11-10-2013 17:30:26

Vi er altid på jagt efter illustrative real-life-eksempler på anvendelse af offentlige data, og lige nu vil jeg især gerne høre fra små virksomheder, iværksættere og privatpersoner, som bruger offentlige geodata til noget spændende.

Skriv gerne direkte her (brug 'Skriv nyt indlæg' nedenfor), så alle kan læse det, eller send mig en email på calip@digst.dk

De bedste hilsener

Cathrine
(Offentlige Data I Spil) 

Profilbillede

ODIS vinder findtoilet.dk kan endelig annoncere Android app til download

Tine Müller

For 4 år siden 4.2.2010 vandt jeg ODIS-konkurrencen. 10 minutters takketale samt forklaring om hvorfor jeg startede projektet og hvad det skal indeholde http://vimeo.com/9547341.

Det har været en lang, hård og sej kamp at nå hertil og har da tit haft lyst til at give op, men synes det er en vigtig service jeg har lavet og kan være til glæde for en masse mennesker.

Download Android app fra GooglePlay samt online map som kan bruges på alle Tablets, når I er i byen, da man kan bruge GPS'en i tabletten v.hja. "Find my location" og ellers addresse.

MEN ud over at det er lykkedes mig at lave denne service, så synes jeg noget af det sejeste er, at jeg har fundet ud af at få disse data til at flyde på en nem og smart måde gennem Drupal og vise online Google Maps API samt deling af data til download og ende i denne app - 5 minutters video -  Alt sammen OpenSource.

Og det samme kunne jo laves for ALLE andre data.

Jeg håber mange af Jer vil downloade og afprøve samt sende mig feedback, tak.

ændret af Tine Müller (27.01.2014)
Profilbillede

OpenStreetMap Danmark og offentlige data

Søren Johannessen

OpenStreetMap har brugt danske offentlige data gennem flere år.  Danmarks ca. 2,3 millioner adresser kom allerede ind i OpenStreetMap database i 2009. Løbende ændringer i adresserne fra det offentlige er gennem årene også blevet ret/tilføjet til OpenStreetMap. I det globale projekt OpenStreetMap er Danmark det eneste land (endnu) som har en 100 % adressedata dækning.

OpenStreetMap Danmark har i forbindelse med fundne fejl i offentlige adresser (indlæg 1,2 om adresse fejltyper) haft et samarbejde med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (MBBL) vedr. fejlrapportering. OpenStreetMap datamining værktøjet Overpass Turbo kan bruges til at analysere og finde mindre fejl i offentlige adresser.

Bygninger fra FOT-Data har enkelte kommuner siden 2011 givet OpenStreetMap lov til at benytte. Det drejer sig indtil videre om kommunerne  Stevns, Kolding, Jammerbugt, Ballerup, Faxe og Frederikssund. Mere om disse imports kan findes på OpenStreetMaps Wiki.

Da OpenStreetMaps geodata er frie for 3. partsudviklere. Det kan fx være et projekt som F4-Map (3D miljø af OpenStreetMaps data)  vil offentlige danske data også kunne ses i andre sammenhænge (mashups om man vil).

(Billede - F4 Map rendering af FOT-Data bygninger i Ballerup)

Stamens Watercolor design viser også FOT-data bygningerne.

(Billede - FOT-data bygninger i Store Heddinge - Stamen Watercolor)

Flere smart phones, der bruger kort apps (online/off-line) viser/render også FOT-data bygningerne. Et eksempel er OsmAnd

(Billede - FOT-data bygninger ved Slangerup vist i OsmAnd app)

OpenMtbMap laver cykelkort til Garmin GPS'er baseret på OpenStreetMap geodata - Her dukker FOT-data bygningerne også op på det digitale kort.

(Billede - FOT-data bygningerne vises i en Garmin GPS via OpenMtbMap)

Ovenstående eksempler er kun toppen af isbjerget af apps/mashups/software, hvor FOT-data bygningerne benyttes af 3. partsudviklere.  OpenStreetMap er det største åbne digitale øko-system af geodata i verden, hvor blandt andet danske offentlige geodata sendes længst muligt på langfart, og bliver benyttet af flest mulige 3. partsudviklere og set af flest mulige slutbrugere verden over i  mange forskellige produkter. Et indeks over hvad OpenStreetMaps geodata bliver brugt til se Wiki-siden "List of OSM based Services".

Offentlige datasæt behøver ikke nødvendigvis at være kæmpe stort for at finde vej til OpenStreetMaps database. Kolding Kommunes lille datasæt om  80 statuer og 61 mindesmærker er også blevet lagt ind i OpenStreetMap. Disse offentlige data om kunst/mindesmærker kan ses i kort app  som fx OsmAnd og mange andre kort apps.

(Billede - Kolding Kommunes data om kunstværker vist i OsmAnd)

Geodatastyrelsen har i forbindelse med de åbne data 1. januar 2013 åbnet for nogle WMS tjenester (fx forår luftfoto og Skærmkort) , som OpenStreetMap frivillige benytter som grundkort i redigeringsværktøjet JOSM (editor der benyttes til redigering af OpenStreetMap geodata)

JOSM

(Billede - Thorsminde ved havnen set i Geodatastyrelsens forårs luftfoto i JOSM)

((Billede - Faxe set i Geodatastyrelsens Skærmkort  i JOSM)

ændret af Søren Johannessen (15.10.2013)

Tak Søren - det er nogle gode eksempler og en god måde at illustrere, hvordan offentlige data og ikke-offentlige data (altså data som ikke kommer fra en offentlig myndighed) kan spille sammen og supplere hinanden.

/Cathrine

Slettet kommentaren igen, da den ikke skulle være her, undskyld.

ændret af Tine Müller (30.10.2013)
Profilbillede

Hvordan jeg videreformidler OpenData i Drupal

Tine Müller

Jeg har lavet en 5 minutters video, som viser hvordan jeg videreformidler OpenData i Drupal og til de ender i en Android app.

ændret af Tine Müller (15.10.2013)

Super god idé at demonstrere på video, både hvordan man tilføjer toiletdata, og hvordan data efterfølgende kan bruges i app'en. Jeg håber, at kommunerne - når de ser videoen - kan se idéen i at levere data til projektet.

/Cathrine

Hej Tine,

Super godt at se at dit projekt rykker på sig - Og det er fedt at du har fået en App der kan demonstrere hvordan dataen kommer helt ud til den trængende.

Jeg savner måske lidt overskuelighed på dit website - men det kommer vel når kommunerne får fingeren ud og får tastet nogle toiletter ind!

Keep up the good work! :)

// Kræn

Woups - fik vist posted to gange - så nu ændrede/slettede jeg lige indholdet i den her kommentar.

ændret af Kræn Hansen (17.10.2013)

Tak til Cathrine og Kræn for kommentarer.

Jeg har nu forklaret hvordan jeg deler OpenData fra Aarhus http://www.odaa.dk/community/use-cases/find-naermeste-offentlige-toilet

Spændende og original koncept. har godt hørt om systemet til at finde off. toiletter for et par år siden - fedt at få lidt mere info!

Glæder mig du synes om teknikken bag findtoilet.dk.

Jeg har senest fundet ud af hvordan man kan importere mange toiletdata på én gang.