Loading…
Tilbage

SEO i det offentlige - en lille case


27-05-2013 20:39:07

Jeg arbejder til daglig med søgemaskineoptimering for flere af landets største firmaer og har derfor et godt indblik i hvordan det private klare sig i søgemaskinerne, men jeg vidste generelt ikke noget om hvordan det offentlige klare sig.

Af interesse satte jeg mig for at undersøge hvordan kommuner klare sig set med SEO-briller, altså i forhold til søgemaskineoptimering.

Da jeg selv kommer fra Gladsaxe og jeg ved at Gladsaxe blev kåret som Danmarks bedste online kommune i 2011, valgte jeg at kigge på netop www.gladsaxe.dk.

Min mini-undersøgelse skal ikke ses som en SEO-analyse eller en teknisk analyse, men som ½ times research.

Gladsaxe Kommunes hjemmeside er bestemt ikke søgemaskineoptimeret, men når det er sagt, så er det også et spørgsmål om hvor vigtigt det er for en kommune at være det. Det vigtigste for en kommune i forhold til organiske søgninger er, efter min vurdering, at ”eje” brand-søgninger dvs. søgninger der indeholder “Gladsaxe” og her står det fint til med www.gladsaxe.dk.

Et sted hvor det kunne være aktuelt at blive fundet i organiske non-brand søgninger er for at tiltrække virksomheder til kommunen og her er der klart et potentiale. Derudover bør stillingsopslag også søgemaskineoptimeres.

www.gladsaxe.dk er bestemt en god hjemmeside og den virker efter hensigten. Min pointe er blot at den ikke optimeret til at blive fundet i en Google-søgning.

Læs her hvad jeg fandt af fejl i min lile SEO gennemgang.

Er der nogen der har erfaring med brug og resultater af SEO i det offentlige?

Søren Bram Blidorf / SEO ekspert 

HELT ENIG!

 

Mvh

https://bleftf.dk/

 

Profilbillede

SEO for det offentlige

Peter B

Jeg tror helt sikkert også på, at SEO i det offentlige aldrig har været vigtigere! Brugerne skal have de mest relevante resultater til rådighed, når de søger information. Og derfor bør det offentlige altså også bruge mere krudt på SEO for at kunne udkonkurrere private virksomheder på området og komme med neutral information om søgningen/emnet :) 

Tak for at bringe et spændende emne op Søren. 

/ Peter, Post Office Social

Profilbillede

Gladsaxe.dk - rigtig fin side

Zach L

Ingen tvivl om at de har en pæn side og har opbygget en rigtig fin mængde trafik. Men vil tro der er potentiale til langt mere ift domænets styrke! 

Uanset hvad synes jeg, du kommer med nogle spændende observationer, Søren :) 

 

Bh 

Zach, indehaver hos Smilo.dk

Profilbillede

Brugbar artikel

Nick Myhre

Tak for god læsning. Det er virkelig godt at læse andres erfaringer og måder at arbejde på. Det er en jungle for mange at komme igang med dette arbejde.

 

Har i en periode arbejdet på at få lavet SEO til en side med salg af trimmebord og andet hundeudstyr.

 

Tak for hjælpen!


Nick

Profilbillede

En lille SEO indsats hjælper ofte meget

Niels Skovmand

Spændende med fokus på SEO og offentlige hjemmesider.

Offentlige hjemmesider har en kæmpe fordel i forhold til private, da de af flere årsager har en stor autoritet hos Google,  dermed nemt kan ligge højt i Google ved mange søgninger. 

Det er samtidig en af grundene til, at Google som søgemaskine ofte virker bedre end interne søgemaskiner.

Men som flere har nævnt, så er fokus i det offentlige sjældent på SEO. Det er der flere grunde til, fx. travlhed hos medarbejdere,  udfordring ved at vise konkrete resultater ved at arbejde med SEO osv osv.

Hvis du har lyst til at læse mere, har jeg skrevet nogle forslag til, hvad man kan gøre for at forbedre SEO på offentlige hjemmesider - i mange tilfælde vil selv en lille målrettet indsats gøre en stor forskel - og gøre det nemmere for borgere at finde informationen.

 

Niels Skovmand / Userfirst

 

Profilbillede

Google nogle gange bedre end hjemmesidernes søgefunktion

Marcus Janby

Når jeg besøger en side, kan jeg nogle gange have svært ved at finde info gennem sidens søgefunktion. Men hvis jeg googler emnet og tilføjer hjemmesidens navn i søgefeltet, kan jeg nogle gange komme længere med mine søgninger. Og heldigvis er der i øvrigt masser af gratis søgemaskineoptimering på nettet. 

Profilbillede

Spændende!

Jonas Hansen

Tak for spændende læsning, Søren!

//Jonas fra Sneakerworld

Tak for god læsning her fra!

God gennemgang Søren. Thumps up.

Bh, Piet

Interiorshop

Hej,

 

Tak!

Mega brugbar artikel.

 

Bh, Anna

ændret af Anna Andersen (19.04.2019)
Profilbillede

Godt indlæg

Anders Vej

Super spændende gennemgang Søren.

Kan se de ville komme langt med en gennemgang af deres on-page SEO..

 

Mvh
Anders, fra goleaseit.dk der til dagligt arbejder med flexleasing til private, du kan læse mere om dette her.

ændret af Anders Vej (05.04.2019)
Profilbillede

Godt indlæg

Marcus Damgaard

Gode, og interessante svar her i tråden. Jeg har ingen input for nu - men interessant læsning!

 

Profilbillede

Kommunerne bør tage det første skridt selv

Peter Rasmussen

Det er bestemt en interessant debat, fordi jeg tror, at der er meget stor forskel på de mange kommuners online fokus.

Se blot på tilføjelsen af https på websider, som Google har meldt ud er vigtigt. Både Roskilde og Esbjerg kommune har ikke fået https tilføjet til jeres websider endnu - begge byer er trods alt blandt de 10 største byer i Danmark.

Angående deres fokus på SEO-delen, så tror jeg mange kommuner har svært ved at beslutte hvordan de skal gribe SEO udfordringen an. At få et bureau til at udføre alt arbejdet kan hurtigt blive en større investering og ansættelse af en SEO ekspert på fuldtid er bestemt også en stor beslutning.

Mange kommuner bruger dog allerede mange ressoucer på opdatering af nyheder og nyhedsbreve, hvilket jeg mener er deres indgangsvinkel til det første SEO skridt = God content!

Vi har hos låsesmeden Bagger Låse & Alarm A/S arbejdet rigtig meget med artikler og infografiker omkring gode råd mod indbrud til private og erhverv. Det har givet os god synlighed på Google og det har været nemt at videresende til de kunder som har efterspurgt gode råd.

Selvom vi har et bureau til at hjælpe os med de mere tekniske SEO tiltag, så har vi helt selv kunne udarbejde vores content, hvilket har sparet os udgifter til dette og samtidigt forøget kvaliteten, da vi som fagmænd har den mest omfattende viden om vores branche.

Samme fordele kunne kommunerne også få glæde af, uden at de skal lave alt for meget om på deres nuværende setup. Hvis vi låsesmede kan gøre vores branche spændende med gode råd og fede infografiker, så kan kommunerne også!

M.v.h.
Peter Rasmussen
Bagger Låse & Alarm A/S

 

Profilbillede

De har ihvertfald nogle stærke domæner

Christian Gade

Interessant læsning, jeg er gift med en der er ansat i kommunen i vesterhimmerland. I den forbindelse kørte jeg deres hjemmeside igennem ahrefs - for at tjekke DR men så sandelig også deres backlinks. Deres domæne står rigtig stærkt, og har vildt mange stærke backlinks - men som så mange andre var de også ramt af de elendige pornolinks. 

Det er jo vigtigt at have fokus på det hele billedet når man arbejder med hjemmesider, men jeg tror bare ikke kommuner kan/vil afsætte penge til det. Hvilket vel egentligt også giver ok mening. Men måske burde de have nogle koblet på, som kan lave en slags "vedligeholdes seo"

 

Skønt sted her forresten. 

 

De bedste hilsener 

Christian der er vild med kage

Profilbillede

Samspillet er vigtig mellem borgercentreret initiativer og SEO

Michael Rurup Andersen

Fantastisk med en konkret lille case.

Jeg har, efter at have læst dette indlæg, gået og tænkt over hvorfor, man ikke prioriterer denne bedrift. I en virksomhedssammenhæng er det en logisk investering (hverfald for langt de fleste), hvor afkastet er åbenlyst.

Jeg tænker at de ressourcer, i kommunerne, der går til borgercenterede projekter, hvor man bygger det op, som borgerne efterspørger og det som politikerne har gået til valg på.

Åbenlyse projekter som er oppe i tiden er udsatte børn (og voksne), iværksætteri og motion/sunde madvaner.

Og det er her, jeg mener at et SEO-fokus har sin berettigelse, fordi det der bliver bygget (online) får langt større gennemslagskraft og kan modstå tidens tand, med en god optimering bag. Hvorfor ROI øges og budskaber og indhold husket i mange valgperioder fremadrettet, netop fordi det er synligt.

Derfor kan SEO være katalysatoren for dette.

Så jeg er helt enig, med dig Søren, søgemaskineoptimering (SEO) har aldrig været mere vigtigt for kommunerne.

De bedste hilsner
Michael Rurup Andersen
Digital Marketing Specialist

ændret af Michael Rurup Andersen (07.08.2018)
Profilbillede

Der ligger guldkorn og venter

Mark källstrøm

Det offentlige skal jo spare på rigtig mange poster og har dårligt tid til markedsføring og da slet ikke den langsigtede markedsføring som SEO er. 

Hvis man har en niche hvor konkurrenten er en offentlig virksomhed som f.eks. Naturstyrelsen i dette eksempel, så burde det være til at overhale dem

jeg har fundet ud af at folk søger efter “hvor må man slå telt op i Danmark” - det har jeg netop skrevet et blogindlæg om - konkurrenten er bl.a. Naturstyrelsen, men mon ikke jeg kan komme op og overtage den førsteplads med lidt links der går ind til siden.

Jeg driver til dagligt en webshop på NaturHandel.dk - og mange af konkurrenterne er netop offentlige.

jeg sælger bl.a. Insektglas

det er klart at foretrække at få opbygget en masse relevante indgående links fra sider der minder om, for det giver gratis trafik. Men faktisk kan jeg langt hen ad vejen ligge på disse søgeord i Adwords og dermed være med fra start og så trappe den betalte annoncering lidt ned når jeg begynder at få mere og mere organisk rækkevidde. 

ændret af Mark källstrøm (08.12.2018)
Profilbillede

SEO er for alle

Maja Rydahl

Tak for god læsning!

 

Det giver da helt sikkert mening for alle at arbejde med SEO - også det offentlige.

Profilbillede

Det offentlige bør også SEO optimere

Jensen Låse

Har heller ikke hørt om kommuner eller regioner for den sags skyld, der har budgetteret til eller prøvet kræfter med SEO. Dog er jeg ikke et sekund i tvivl om, at der er rigtig mange fede keywords at arbejde med, som kan skabe fede resultater sammen med i forvejen stærke domæner :) 

vh 

Kasper Jensen

Jensen Låse

Profilbillede

Har arbejdet i Gladsaxe Kommune

Claus Soo-Woo

Da jeg arbejdede i Gladsaxe Kommune tilbage i 2009, var SEO bestemt ikke på dagsordenen. Det er ikke noget de budgetterer til. Ved selvfølgelig ikke hvordan det står til idag.

Claus Soo-Woo

Ejendomsmægler i Dubai

Profilbillede

Alle bør lave SEO

A-kasse Eksperten

Som udgangspunkt, så er jeg af den grundholdning at alle bør lave SEO på den ene eller den anden måde (også de offentlige). De skal jo også kunne findes hvis en borger søger efter dem.

Det kunne være sjovt hvis alle begyndte virkelig at ligge en indsats i det, og det ikke kun er de nyere digitale virksomheder og diverse SEO bureau'er der skal pushe interessen.

Profilbillede

SEO for alle

Ida Lambach

Kender ikke til brug, men er sikker på det vil fungere. Folk bliver jo nemlig nødt til at være digitale for at komme frem. Det er trods alt her, hvor folk er at finde.

Ida Lambach
StudentCrew

Tak for super inspiration. 

Vh Kasper, der laver pressemeddelelser, content marketing og golfudstyr.

ændret af Kasper Hansen (01.05.2020)
Profilbillede

Det offentlige

Jørgen Andersen

Min erfaring siger mig at det offentlige overhovedet ikke skænker det en tanke. 

 

Mvh

Jørgen
http://algespecialisten.dk/

Profilbillede

Interresant stof.

Kevin Nørgaard

Interresant stof til eftertanke. Har hidtil ikke haft kunder fra det offentlige, og min første tanke var da også, at så længe de hos Gladsaxe Kommune havde brand-søgningen, så var alt vel "godt".

Men vi bevæger os ind i en tid, hvor alle virksomheder, instutioner og komuner er tilstede online. Og selvom det efter min mening er nok med brand-søgningen lige nu. Skulle det ikke undre mig at jeg ser anderledes på det indenfor et par år.

Jeg glæder mig til at følge udviklingen indenfor søgemaskineoptimering!

Kevin Nørgaard

Webudvikler

Profilbillede

Stadig aktuelt

Kristian Deiborg

Tak for et godt bidrag, som stadig er relevant læsning den dag idag.

Mvh

Kristian Deiborg
bodylab.dk

ændret af Kristian Deiborg (15.02.2017)
[slettet indlaeg]
Profilbillede

SEO bør indgå i kommunernes digitale/vækst strategi

Jonas Jørgensen

I de sidste 8 år er jeg kun to gange blevet anmodet om tilbud på søgemaskineoptimering fra offtenlige ejede domæner.

Begge gange har jeg lagt prisen usædvanligt lavt, da det er sjældent de kommer forbi- men desværre har det være en for dyr udgift.

Jeg undrer mig også en anelse, da kommunerne jo burde anvende midler på formidling af deres informationer både til private og erhverv.

Særligt på erhvervsområdet undrer det mig meget, at kommunerne ikke er helt fremme på feltet og sørger for topplaceringer med vigtig information til potentielle iværksættere og ikke mindst internationale virksomheder, så de kan tiltrække virksomhederne.

På netop det område, vil det uden tvivl meget hurtigt kunne skabe vækst i kommunerne med en digital strategi, hvor SEO også er en del.

 

Med venlig hilsen

Jonas Jørgensen
Connect Media

 

Profilbillede

Markedsføring af leasing

Stephen Berg

Spændende, spændende indlæg... Søgemaskineoptimering er efterhånden blevet en hel "videnskab", og selv om det ikke er mange søgeord vi arbejder med er det stadig en stor opgave.

Det er en spændende artikel og selv om vi i leasing branchen ikke arbejder på samme fokuserede måde som de professionelle "søgemaskine folk", så er det jo vigtigt at vi tilstræber at tilrettelægge rammerne på en aktiv og gunstig måde. De mest relevante søgeord for os i leasing branchen, er flexleasing, erhvervsleasing, privatleasing og splitleasing. Der er varierende konkurrence på ordene og det er også forskellige hvor relevante ordene er for de enkelte leasing virksomheder. Men summa summarum, det er afgørende og en nødvendighed at der arbejdes målrettet med de relevante søgeord.  

Profilbillede

Fedt at SEO eksperterne kommer på banen!

Mathias Kragh

Spændende/sjovt at se, at flere af Danmarks kendte seo-eksperter kommer på banen så snart der er tale om søgemaskineoptimering for det offentlige! ;-)

Jeg vil give Lars ret i, at det ville være meget smart hvis kommunale arrangementer havde større synlighed, og de blev tagget korrekt op ved brug af Schema.org.
Jeg oplever ofte at bekendte ikke kan finde de lokale arrangementer, selvom de søger ihærdigt efter dem. Så det er helt sikkert noget man bør arbejde med. Ligeledes er forældede system et (evigt) problem, som man nok bør arbejde mere med.

Med venlig hilsen,

Mathias fra FirstSEO

Vores erfaring med offentlige virksomheder og søgemaskineoptimering af deres website og brugerportaler er ikke opløftende.

Der er ikke helt fokus på dette område endnu, desværre. Det skyldes nok manglende indsigt i hvordan de lavthængende frugter i form af organisk søgemaskinetrafik forholdsvis let kan hentes fra søgemaskinerne ved en gennemgående SEO strategi.

Der er nok ingen tvivl om det kommer, men det tager tid og skal planlægges med en overordnet SEO og marketing strategi for at holde placeringer og synlighed på nettet, specielt når siderne skifter placering og websitet ændres over tid.

Med venlig hilsen

René Madsen

Online Marketing

Jeg synes det er en vigtig pointe René, at man skal have en gennemgående SEO strategi - og gerne en der er med i planlægningen fra start.

Man må nok bare indse, at der ikke er ressourcer til at fokusere ret meget på SEO, når man skal administrere store projekter, hvor der er pres på (også økonomisk).

Og det er naturligvis ikke nogen nem opgave, at skulle flytte rundt på forskellige sider, i det meget store portaler som kommuner og staten skal holde gang i.
Det offentlige kan så til gengæld have stor glæde af deres store troværdighed, som får mange til at linke til dem og giver dem adgang til links som andre har meget svært ved at få fingre i.

Troværdighed og links kan desværre bare ikke stå alene, det kræver jo bare en smule strukturering af opbygningen fra starten, hvor man også tænker søgemaskineoptimering med i ind, for at de får den synlighed de bør have.

Vh. Mathias Riis - Riis Media

Profilbillede

God indlæg - med imponerende ekspert respons!

Thomas Iversen

Jeg vil bare sige, at jeg synes det er super fedt, hvordan et indlæg som dette kan få respons fra 3 af landest største SEO eksperter. Et godt indlæg er af en virkelig SEO-kyndig person bliver pludselig meget mere værdifuldt på dene måde.

Jeg er selv begyndt at rodde lidt med SEO, og har fået en offentlig opgave på hænderne. Derfor er denne artikel guld værd!

Mvh

Thomas

http://www.npws.dk/ 

Profilbillede

Fin case på det offentlige

Jesper Damtoft

Hej Søren

Interessant lille SEO analyse. Er enig med dig i, at det er vigtigt for kommunerne at være tilstede på især brand søgninger, da de vil have rigtig mange relevante søgninger fra deres målgruppe på disse.

Derudover kan der så være nogle alternative søgeord, som er mere aktuelle for nogen kommuner end andre. Bl.a. på specialområder, lokale arrangementer m.v. Jeg mener dog helt sikkert det vigtigt, at de bearbejder ting som sidetitler, meta beskrivelser m.v., netop fordi dette afspejler sig direkte i søgemaskinernes søgeresultater. Derudover at få ryddet op i ting som duplicate content, arbejder kontinuerligt på at optimere deres navigation m.v. i forhold til både brugere og den øvrige SEO optimering.

Jeg arbejder selv hos PPC og SEO bureau Citona, og vi var bl.a. involveret i et e-handel og SEO projekt sidste år for en offentlig instans. Kort fortalt, så er min vurdering idag, at der er rigtig mange ting at tage fat på når vi snakker det offentlige, netop også fordi SEO idag griber ind i så mange forskellige discipliner.

MVH
Jesper Damtoft

Profilbillede

Oplever dette i mange kommuner

Nikolaj Mogensen

Hej Søren

Meget sjovt at lave en lille analyse af en kommunes SEO optimering. Hvis du ser med bredere perspektiv er jeg overbevist om, at rigtig mange kommuner har samme problemstillinger.

Mange af kommunernes hjemmesider er bygget store forkrommede CMS uden blik for udfordringer som Duplicate Content, struktur, titler, tekst, indeksering mm.

Til daglig arbejder jeg i Deducta Search, hvor vi har været med til at give tilbud på en digital branding kampagne til en unavngiven kommune. Dette lykkedes ikke, da vi blandt andet blev fravalgt på vores fokus på SEO. Jeg tror ikke dette er første eller sidste gang bureauer afvises hos kommuner for deres fokus på SEO i kampagner og optimeringer for kommuner.  

Ud over det så har jeg en pointe omkring SEO for kommuner. Jeg mener ikke blot de skal eje brandsøgninger. Jeg mener også ,at de skal arbejde fokuseret på at yde bedre borgerservice ved i langt højere grad at fokusere på FAQ, lokationer, informationer, schema info etc. 

mvh Nikolaj Mogensen

Profilbillede

God point

Lars Skjoldby

Hej Søren

God point du kommer med her. Årsagen til den manglende fokus på SEO optimering tror jeg skyldes at man i offentligt regi ikke ser hjemmesiden som markedsføring. Dermed ligger ansvaret typisk i IT afdelingen og her er det min erfaring at SEO ikke dyrkes. Jeg kan tage udgangspunkt i min (gamle) kommune Roskilde. Her vises hjemmesiden både roskilde.dk og www.roskilde.dk og det indikerer hvor lidt fokus man har på det.

Et sted jeg tænker SEO kan bruges er i forbindelse med arrangementer der sker i kommunen. Bruger man HTML markup (f.eks. schema.org) kan man vise events direkte i Google.

De bedste hilsner

Lars Skjoldby, Skjoldby & Co

ændret af Lars Skjoldby (15.10.2015)

Synes det er nogle gode pointer - det er nok ikke linkbuilding der er brug for (ærgerligt for os der arbejder med den slags), men med god onsite-optimering ville de kunne komme rigtig rigtig langt - men hvis de er lige så tunge i bagen som de store virksomheder jeg har arbejdet med (og kan ikke forestille mig andet end at de er endnu tungere) så har det lange udsigter.

Philip fra linkbuilding.dk

Enig !

 

Patrick T. Rasmussen

 

Interessant læsning!

ændret af Mathias Kragh (16.05.2016)

God gennemgang Søren.

Og interessante svar her i tråden.

Vi har hos EGL arbejdet rigtig meget med SEO-artikler, PBN og linkbuilding og får de bedste Google-placeringer.

Mvh
Leif, fra EGL der til arbejder her - blanddigibyen.dk

Hej Søren.

Super spændende med lidt "indsigt" i en kommunes tankegang omkring SEO og værdien af det fra deres side. Selv har vi hos Nordlys Marketing ikke endnu været i sådan et udbud og derfor er det også interessant at høre, hvordan de åbenbart værdisætter det. Og selv Nikolaj Mogensen blev fravalgt pga. fokus på SEO, så er de åbenbart af en anden opfattelse end os andre :-)

Men vinklen er interessant i et større perspektiv og de har måske bare fokus på andre ting og køre i en gammel rille, som det jo hyppigt ses i det offentlige. Som iværksætter får man jo tit panderynker over det offentlige. Det her er måske bare igen en bekræftelse på tingenes stand.

Tak for input!

Hej Søren,

Først og fremmest - tak for et meget interessant indlæg, som giver god stof til eftertanke for os, som ikke har arbejdet så meget med B2G genren.

Jeg havde dog troet at grundet deres generelle marketingsplan/strategi, at man netop godt kunne argumentere for, hvorfor de stadig agerer på denne "gammeldags" facon. Som jeg ser det, så har kommunen ikke på samme måde brug for denne organiske leadgenerering, da disse måles på helt andre parametre.

Du har helt sikkert ret i, at med den rette on-page SEO strategi, så ville man kunne komme rigtig langt, men for en kommune kunne jeg forestille mig, at de bureaukratiske processer og ikke mindst omkostningen,  i disse sparetider, næppe vil blive bemyndiget.

Endnu én gang - tak for god læsning.

Bedste hilsner

Mathias Neale

Neale Consulting

Jeg er enig her, med philip. 

Bh. Chris, www.billig-fitness.dk

Enig med i at de burde gøre det på gammeldags facon... Medmindre der er mange søgninger på de rigtige keywords, men det tror jeg ikke. 

 

Bh. SEO guru, https://singlesday-tilbud.dk/