Loading…
Tilbage

Installation, opsætning og dokumentationslæsning


22-07-2011 15:32:39

Hello world.

Nu sidder jeg en fredag regnfuld eftermiddag, på kontoret i Lyngby.
Med dårligt vejr udenfor, er det slet ingen skam at bruge sin sommer på at kode open source for det offentlige :)

Hen over weekenden gav jeg mit hoved lov til at tænke lidt over hvad jeg ville i projektet fremover, og jeg kom til den konklusion at jeg ville give CollectionSpace projektet (som Statens Museum for Kunst, havde anbefalet) en chance. Først og fremmest skulle jeg sikre mig at projektet havde moment. Der er ærgerligt at arbejde på et Open Source projekt hvis arbejdet går tabt, grundet manglende vilje fra de partnere der støtter op om projektet. Men det viste sig at der var en del store institutioner der viste interesse om projektet og flere havde aktivt havde påsat udviklere.

Min uge startede med at banke døren ind ved DTU Fysik (som min partner institution, DTU Teknologihistorie er en underafdeling af) for at skaffe en maskine som jeg kunne lege med. Jeg kunne selvfølgelig have sat systemet op på min egen private bærbar, men da jeg allerede har et par webservere kørende og en lidt kompliceret opsætning af Linux Mint, valgte jeg at installere på en frisk Ubuntu installation. CollectionSpace projektet har udformet en række guides til opsætning af systemet på diverse platforme, herunder til installation på et system der benytter Aptitude pakkehåndterings-systemet.

Jeg fik maskinen mandag eftermiddag, og hele tirsdag gik med at installere Ubuntu Server 10.04 LTS og den nyligt udgivede (13/7) CollectionSpace 1.8. Installationen gik smertefrit bortset fra to mindre ups'ere:

 1. Installationen var foregået igennem root brugeren (sudo su), for at have skrive rettigheder til alle directories på Ubuntu maskinen. Dette resulterede i at alle filerne blev oprettet med "root" som både ejer og gruppe af filerne. Det er normalt at filer og mapper i /usr/local/share (hvor jeg installerede CollectionSpace) har gruppen "staff", så det ændrede jeg den til. Da jeg så ville ændre min bruger på serveren (ikke root, men den bruger jeg normalt brugte til at tilgå serveren) til at tilhøre brugergruppen "staff" lavede jeg en begynderfejl (man skal kravle før man kan gå) som gjorde at jeg satte min brugers gruppe til "staff", i stedet for blot at tilføje gruppen. Dette resulterede i at min bruger blev udmeldt af gruppen "admin".
  Og grundet linjen "%admin ALL=(ALL) ALL" i min /etc/sudoers -fil var dette den eneste måde jeg havde mulighed for at få root på maskinen.
  Da jeg genstartede computeren, fandt jeg ud af at jeg pludselig ikke var sudoer mere (hvilket er en lidt tam følelse, for dem der har prøvet den slags).
  Jeg tænkte øv.. Men smed hurtigt skærm og tastatur til maskinen igen, og bootede i recovery mode, fik en root shell og tilføjede min bruger til admin gruppen, genstartede og var igen sudoer.
 2. I installationen af CollectionSpace havde jeg et problem med at en autogenereret .sql fil, der skulle bruges til at initialisere databasen, ikke brugte det rigtige password. Et password den skulle ha' hentet fra en environment variabel, men det lader til at der var blevet hardcoded et kodeord i denne .sql, som gjorde at den så helt bort fra hvad min environment variabel reelt set var.
  Jeg skrev dette på CollectionSpaces IRC channel (#collectionspace på irc.freenode.net) og et par timer senere var dokumentationen for installationen ændret. Jeg ved ikke helt om det var på grund af mig, eller om det bare var fordi den var under udarbejdelse imens jeg gennemførte installationsprocessen.

Jeg fandt hurtigt ud af at CollectionSpace havde et meget aktivt community, dette blandt andet igennem deres Atlassian wiki, hvor de dokumenterer alt: http://wiki.collectionspace.org.

Her fandt jeg ud af at de to gange om ugen (tirsdag og torsdag kl. 18:00 dansk tid) har såkaldte "Project Team Stand-Ups", igennem Adobe Connect. Hvor alle der er interesserede (inkl. mig), har mulighed for at forbinde og tale om hvad de arbejde på og hvilke problemer de har. Dette foregår med webcams, headsets og en chat: Super smart rart at få sat ansigt på dem der arbejder på projektet:
Her fik jeg hurtigt forklaret hvad mit kod-i-ferien projekt gik ud på, og der var generelt meget positiv respons og smilende ansigter på diverse webcams (fra USA, UK, og ...) super interessant kommunikationsform. De optager alle møder, så er du interesseret i at høre hvad jeg fik fremstammet kan du klikke ind under mødet fra d. 19/7 på http://wiki.collectionspace.org/display/collectionspace/Project+Team+Stand-Up+Notes, hvor du kan finde et link under punktet "Recording", spol til 11:30 ..Resten af ugen er gået på (og det meste af den kommende uge skal gå på) at finde ud af hvordan CollectionSpace er opbygget, og hvilke designvalg der ligger til grund for projektet. Dette vil give mig et bedre grundlag for at komme i gang med at kode. Når jeg føler mig klar vil jeg forsøge at få sat mit workspace op. Kildekoden skal tjekkes ud på min lokale maskine, og jeg skal finde en måde hvor jeg hurtigt kan lave lokale commits og overføre kildekode til serveren, hvorefter jeg kan build'e systemet og teste. Jeg tror jeg bliver nødt til at snakke lidt med de udviklere der allerede arbejder på projektet, for at høre hvordan de gør.

Det var denne uges opdatering, jeg håber på at jeg snart kan få noget Java på kode-fingrene!

   Fedt projekt, Kræn, god energi!

   Vi snakkes ved!