Loading…

Åbne og flytbare sundhedsdata og journaler

Det danske sundhedsvæsen er stadig overvejende analogt. Udover de ineffiktive arbejdsgange og spild har det nogle mere direkte implikationer for patienter.

Hvis jeg f.eks. er blevet behandlet på eet hospital og herefter akut-indlægges et andet sted kan jeg hurtigt ikke give lægen, der behandler mig, adgang til min gamle journal eller til den journal min praktiserende læge har liggende. Min tidligere behandlingshistorik kan derfor ikke inddrages i behandlingen af mn akutte lidelse.

Hvis jeg flytter til udlandet har jeg ikke mulighed for at tage min helbreds historie med mig og overdrage den til min nye læge i udlandet så han kan bygge videre på den. Han må derfor basere sine vurdering på hvad jeg tilfældigvis husker om tidligere problemer.

Google og Microsoft har allerede lavet udemærkede services (hhv. Google Health og HealthVault) der er integreret med journal-systemer i brug hos større sundhedsudbydere i USA. Google Health har et åbent API'er for udveksling at data.

Givet det offentliges demonstrerede it-inkompetence er chancen for at sundhedsvæsenet i Danmark får bygget et lignende system lig nul. Det er desuden unødvendigt og spild af penge, når nu det frie marked allerede tilbyder bedre services.

Spørgsmålet er nu hvordan vi på en konsistent måde kan få dirket data om vores helbred ud af det danske sundhedsvæsen, og det i formater der lette at fodre ind i services som Google Health? Ret til journalindsigt giver desværre kun mulighed for at få en fotokopi af journaler, ikke til at få dem udleveret i åbne, maskinlæsbare formater. Ville man kunne agitere for sådan en ret politisk? Eller ville man kunne dressere indere eller kinesere til billigt at transkribere danske journaler ind i f.eks. Google Health?

Under alle omstændigheder er det på tide at vi kræver retten til data om vores helbred tilbage fra myndighederne. Det vil give os mulighed for at lade dem blive opbevaret på bekvem og betryggende vis hos services som Google Health, til at dele dem med andre læger eller til at sælge dem til højestbydende.

Giv os vores data tilbage!

Vis mere
Gruppens profilbillede

5 medlemmer

Vis liste

Fri tilmeldingiAlle kan melde sig ind.

Tilmeld

Favorit iKun medlemmer kan markere grupper som favorit.

Tilføj

BidragiLog ind for at bidrage.

Seneste aktivitet i Åbne og flytbare sundhedsdata og journaler

Gruppens profilbillede

10.06.2009 Kommentar - Åbne og flytbare sundhedsdata og journaler

Stephan Engberg skrev en kommentar til indlægget Giv os vores data tilbage

Gruppens profilbillede

10.06.2009 Debat - Åbne og flytbare sundhedsdata og journaler

Michael Friis skrev indlægget Giv os vores data tilbage