Loading…
Tilbage

Profilbillede

Kan din organisation håndtere agilt projekt?

Jonas Ottesen

Hvis du er ny i forhold til den agile projektstyringsmetodik, ser det muligvis først ud som et komplekst og vanskeligt at administrere system. Men uanset om du er klar over det eller ej, gør du allerede mange af de ting, som agil projektstyring kræver. Med et par justeringer er du på vej til kortere udviklingscyklusser og mindre, hyppigere produktudgivelser.

I dag bruges agile projektstyringsmetodologi af softwareudviklere, byggefirmaer, uddannelsesorganisationer og endda marketingteam. Mange organisationer kan drage fordel af agil projektstyring, og det er nemt at oprette og bruge.

Udvikle produkter hurtigere

Mens du kan drage fordel af software, bøger eller agile coaches, er hvert agile team unikt, og at forstå det grundlæggende kan hjælpe dig med at sammensætte en agile projektmetodik, der fungerer for dig og dit team.

De vejledende principper

Agile projektmetoder kan være lige så forskellige og unikke som hvert enkelt team, men disse 12 principper skal altid være vejledende for dine beslutninger og produktudvikling. Hvis du og dit team er nybegynder inden for agile projektmetodologi, kan det være vanskeligt at komme ud af den traditionelle tankegang til projektstyring.

Ifølge CIO.com kan forståelse og revision af disse 12 principper, som er født ud fra det berømte agile manifest, hjælpe dig med at omorientere dig selv og se succes inden for en agil ramme:

 1. Vores højeste prioritet er at tilfredsstille kunden gennem tidlig og kontinuerlig levering af værdifuld software (eller hvad du ellers leverer).

 2. Velkommen til at ændre krav, selv sent i udviklingen. Agile processer udnytter ændringer for kundens konkurrencefordel.

 3. Lever projekter ofte, fra et par uger til et par måneder, med en præference for den kortere tidsplan.

 4. Koordinerende teammedlemmer skal arbejde dagligt i hele projektet.

 5. Byg projekter omkring motiverede individer. Giv dem miljøet og den støtte, de har brug for, og stol på dem for at få arbejdet gjort.

 6. Ansigt til ansigt samtale er den mest effektivt og effektive metode til formidling af information til og inden for forskellige hold.

 7. Det endelige produkt er det primære mål for fremskridt.

 8. Agile processer fremmer bæredygtig udvikling. Alle interessenter skal være i stand til at opretholde et konstant tempo på ubestemt tid.

 9. Kontinuerlig opmærksomhed på teknisk kvalitet og god design forbedrer smidighed.

 10. Enkelhed - kunsten at maksimere mængden af ​​arbejde, der ikke udføres, er afgørende.

 11. De bedste arkitekturer, krav og design kommer fra selvorganiserende teams.

 12. Med jævne mellemrum reflekterer teamet over, hvordan man bliver mere effektiv, tunes og justerer derefter dens opførsel i overensstemmelse hermed.

Holdmedlemmerne

Hver agile projektmetodik har sin egen unikke liste over teammedlemmer, og selvom titlerne kan ændre sig, er der et par universelle karakteristika, som agile teammedlemmer bør have:

T-formet. Et værdifuldt teammedlem har en bred bredde af grundlæggende viden om deres emne, men også dyb viden, erfaring og evne inden for et (eller flere) specifikke områder

Tværfunktionel. Tværfunktionsmedlemmer har færdigheder uden for deres traditionelle områder. De kender måske nogle grundlæggende grafiske designprincipper og dataanalyse eller endda nogle HTML / CSS.

Tilpasses. Hvis de har et forskelligt færdigheds sæt, ved de, hvordan de skal bruge det. Uanset miljøet forbliver deres output konsistent.

Nysgerrig. En del af at optimere og blive mere effektiv er at stille de rigtige spørgsmål og udfordre den måde ting altid har været, når det er passende.

Entrepreneur. Et agilt teammedlem er et, der ikke venter på at få at vide, hvad de skal gøre. De er klar til at udfylde og udvikle kampagner, hvor de ser et behov.

Team-orienteret. Holdspillere prioriterer holdets succes frem for deres egen personlige sejre. Hvis alle leverer til tiden og synkroniserer godt sammen, ser de det som en sejr.

Sigter efter det ypperste. En af de vigtigste fordele ved agile projekter er at levere kvalitetsarbejde hurtigere. Holdmedlemmer, der er forpligtet til ekspertise, nøjes ikke med gennemsnittet. De er ikke hængt op på perfektion, men de er dedikeret til altid at producere deres bedste arbejde.

Den grundlæggende proces

Målet med agil er at producere kortere udviklingscyklusser og hyppigere produktudgivelser end traditionel vandfaldsprojektledelse. Denne kortere tidsramme gør det muligt for projekthold at reagere på ændringer i kundens behov mere effektivt.

Som vi sagde før, kan du bruge et par forskellige agil projekt styringsrammer - Scrum og Kanban er to af de mest almindelige. Men hver agile projektmetodologi vil følge den samme grundlæggende proces, som inkluderer:

 

 1. Projektplanlægning

Ligesom med ethvert projekt, skal dit team, inden du begynder, forstå slutmålet, værdien for organisationen eller klienten, og hvordan det skal nås.

Du kan udvikle et projektomfang her, men husk, at formålet med at bruge agile projektstyring er at være i stand til let at adressere ændringer og tilføjelser til projektet, så projekt omfanget ikke bør ses som uforanderligt.

 1. Oprettelse af produkt køreplan

En køreplan er en fordeling af de funktioner, der udgør det endelige produkt. Dette er en vigtig komponent i planlægningsfasen, fordi dit team bygger disse individuelle funktioner under hver sprint.

På dette tidspunkt vil du også udvikle en produkt backlog, som er en liste over alle de funktioner og leverancer, der udgør det endelige produkt. Når du planlægger sprinter senere, trækker dit team opgaver fra denne efterslæb.

 1. Frigør planlægning

I traditionel projektstyring af vandfald er der en implementeringsdato, der kommer efter, at et helt projekt er blevet udviklet. Når du bruger en agile projektmetodologi, bruger dit projekt imidlertid kortere udviklingscyklusser (kaldet sprints) med funktioner frigivet i slutningen af ​​hver cyklus.

Inden du starter projektet, laver du en plan på højt niveau for frigivelse af funktion, og i begyndelsen af ​​hver sprint vil du genoverveje og revurdere frigørelses planen for den funktion.

 1. Sprint Planlægning

Inden hver sprint begynder, er interessenterne nødt til at planlægge, hvad der vil blive udført af hver person i løbet af denne sprint, hvordan det skal opnås og vurdere opgave belastningen. Det er vigtigt at dele belastningen jævnt mellem teammedlemmer, så de kan udføre deres tildelte opgaver under sprinten.

Du skal også visuelt dokumentere din arbejdsgang for teamgennemsigtighed, delt forståelse i teamet og identificere og fjerne flaskehalse.

 1. Daglige møder

Hold korte daglige møder for at hjælpe dit team med at udføre deres opgaver under hver sprint og vurdere, om der er behov for ændringer. Under disse møder taler hvert teammedlem kort om, hvad de opnåede dagen før, og hvad de vil arbejde på den dag.

Disse daglige møder bør kun være 15 minutter lange. De er ikke beregnet til at blive udvidet sessioner med problemløsning eller en chance for at tale om generelle nyheder. Nogle hold vil endda holde disse møder stående for at holde det kort.

 1. Sprint gennemgang og retrospektiv

Efter afslutningen af ​​hver sprint afholder dit team to møder: for det første afholder du en sprintanmeldelse med projektinteressenterne for at vise dem det færdige produkt. Dette er en vigtig del af at holde åben kommunikation med interessenter.

Et personligt møde eller videokonference møde giver begge grupper mulighed for at opbygge et forhold og diskutere produktproblemer, der opstår.

For det andet vil du have et sprint retrospektivt møde med dine interessenter for at diskutere, hvad der gik godt under sprinten, hvad der kunne have været bedre, om opgavebelastningen var for tung eller for let for hvert medlem, og hvad der blev udført under sprinten.

Hvis dit team er nyt med agil projektstyring, skal du ikke springe dette vigtige møde over. Det hjælper dig med at måle, hvor meget dit team kan tackle under hver sprint og den mest effektive sprintlængde til fremtidige projekter.

Dette er de mest basale og vigtige dele af en agil projektmetodologi. Når du skifter dit team til en agile metode, vil disse processer, roller og principper hjælpe dig med at ændre din tankegang og begynde at arbejde sammen for at være mere fleksible og tilpasse dig til ændringer, som de kommer.

ændret af Jonas Ottesen (08.10.2019)

Tak for et godt indlæg, Jonas.

Jeg har selv erfaring med metoderne fra de virksomheder, jeg er involveret i - herunder https://floremos.dk/ og https://regi-men.com/. Det har hjulpet os meget ift. vores innovationsprocesser, og er helt bestemt noget, vi vil brinde med os fremadrettet også.

Med venlig hilsen

Kristian, https://kristiangoul.dk/.  

Tak for et godt indlæg. Jeg sidder selv i en organisation fra 1908, hvor vi er i proces med at indarbejde den agile arbejdsmetode. Det er en virkelig spændende proces, men også en stor udfordring i en Corona-tid, hvor mange medarbejdere sidder hjemmefra og skal have indarbejdet en markant anderledes kultur via videomøder. Det er en lang og tung proces at omstille kulturen i en gammel og vanepræget organisation. Men vi rykker støt og roligt, og i vi har netop lanceret det første produkt af et pilotprojekt på den agile arbejdsmetode i vores produktudviklingsteam: https://www.garfors.dk/privat/forsikringer/familieforsikring/studieforsikring/ - Blot et lille testprojekt på metoden, før vi tager hul på større projekter, men som har givet de involverede teams blod på tanden.

Tak for et helt kanon indlæg, Jonas! 

Jeg er helt enig i dine pointer, og vil gerne tilføje, at vi hos https://obtain.dk/ også lykkedes godt med vandfaldsmetoden. Den sikrer kontinuitet og kvalitet, selv i en verden med foranderlige omstændigheder. 

Projektet bestemmer naturligvis metoden, men nogle gange kan det være sundt at vende den om, og forsøge at tilpasse metoden til projektet.